Kapitalni/ski tepec: Bogataši brez prevoza

Bitcoin je le ena od digitalnih valut, ki poskuša postati omembe vreden igralec na svetovnih trgih.

Objavljeno
27. november 2015 16.05
Boštjan Gorenc
Boštjan Gorenc
Če bi ob osamosvojitvi Slovenije dr. Bogdan Oblak razpolagal z današnjo razvejenostjo spleta, njegov projekt lipe kot slovenske valute ob potrditvi tolarja mogoče ne bi uvel, ampak bi lahko preprosto zagnal digitalno valuto in z njo naskočil globalni trg. Ker tehnološke danosti pred četrtinko stoletja tega žal niso omogočale, namesto Hamurabijeve lipe uporabniki kriptiranih plačilnih sredstev na veliko trgujejo z bitcoini, kjer sta svoj lonček z vzpostavitvijo ene najpriljubljenejših menjalnic primaknila tudi mlada Slovenca, ki ju je uspeh izstrelil tudi na lansko lestvico najbogatejših Slovencev.

A njun uspeh ni pomenil tudi splošne uveljavitve bitcoina na naših tleh. V Sloveniji to plačilno sredstvo še vedno ostaja bolj kurioziteta kot kaj drugega. Vsaj dokler odgovorni v javni upravi ne ugotovijo, da je s svojo kriptiranostjo in nesledljivostjo, ki jo pridoma izkoriščajo stranke ilegalnih štacun na globokem spletu, idealna izbira za javna naročila, kjer bi se z njegovo uporabo zabrisala sleherna sled korupcije. Nov enoprostorec v garaži? Hm, ja, rudaril sem bitcoine. Nova parcela ob morju? V World of Warcraft sem nekomu prodal Teebujev žareči velemeč. Vikend na tej parceli? Nakazala mi jih je vdova pokojnega srednjeafriškega generala. (Tu se po novem sploh ni več treba truditi za pridobitev gradbenih dovoljenj. Zakaj bi izgubljali čas s čakanjem na izdajo papirjev? Preprosto zgradiš bivanjski objekt in se pridobivanja dovoljenj lotiš šele, ko ti zagrozijo z rušenjem. Videli smo, da to deluje. Zdaj čakamo na naslednjo spremembo v zakonodaji, ko bomo kazen za vožnjo pod vplivom alkohola izpodbijali z dejstvom, da smo bili čez dva dni trezni.)

A bitcoin je le ena od digitalnih valut, ki poskuša postati omembe vreden igralec na svetovnih trgih. Pred kratkim je na finančno sceno priskakljal bitwalking dolar, ki je rudarjenje za valuto na računalnikih uporabnikov zamenjal za osnovno človeško potrebo priti iz točke A do točke B. Kot namiguje že samo ime, nove digitalne apoene pridobivamo s perambulacijo. Gre torej za mešanico pedometra in bankomata. Aplikacija na telefonu – kmalu obljubljajo tudi namensko zapestnico – beleži uporabnikove korake in jih pretvarja v bitwalking dolarje. Po enega na vsakih 10.000 korakov, ki naj bi odmerili približno pet milj oziroma osem kilometrov hoje, kolikor je pavšalna ocena. V povezavi s priljubljenostjo rekreativnega ultrateka, ki je zadnji krik mode (in najbrž tudi prenekaterega kolena ali gležnja) v Sloveniji, se zdi takšna valuta kot ustvarjena za našo deželo.

Zjutraj si pred službo tako obuješ kompresijske nogavice in kričeče fluorescenčne tekaške čevlje, na glavo si nadeneš bombažni trak, model Bjorn Borg, v žep poleg energijske ploščice in sadne kašice vtakneš telefon z aplikacijo in si prislužiš dolar ali dva. Odmor za malico izkoristiš za zaslužek drobiža za kavo, s šihta pa preprosto odtečeš domov, da se ogreješ za resni večerni trening maratona. Pri čemer bitwalking dolarji niso priložnost zgolj za osebni zaslužek, ampak tudi za občine, saj so tekaško rekreativne prireditve druga najpogostejša vrsta dogodkov takoj za poslovilnimi koncerti Pop Designov. Poglejmo samo letošnji Ljubljanski maraton. 2159 udeležencev na celotni dolžini proge in 7982 na polovični trasi. Na 42 kilometrih vsak tekač pridela dobrih pet bitwalking dolarjev, na 21 pa slabe tri. Če bi občine sklenile pobirati določen odstotek vseh laufentolarjev, ki bi jih naštepali tekači na njihovih preizkusih vzdržljivosti, bi zlahka zakrpali luknje v proračunih, ki jih je povzročilo nižanje povprečnin.

Tako se bodo tisti, ki za šalo premagujejo Fedipijevo poslednjo razdaljo, dvigali v kasto tekaških bogatunov, dokler bitwalking dolar ne bo naredil neizogibnega koraka virtualnih valut in zaostril pogojev za pridobitev ene enote. Vrednost dolarja bo zvišala na 15.000, 20.000 ali celo več korakov. Če tega ne bo storil, bo valuta zadela zid in se sesula samo vase. Ko bo to storil, pa se bo na vrh lestvice najbogatejših Slovencev uvrstil Dušan Mrevlje. Martin Strel medtem že lobira za uvedbo plavalnega bitswimming dolarja.

Gibalno manj motivirani bomo za hiter zaslužek morali poseči po alternativnih metodah. Čeprav se ustanovitelji valute in ustvarjalci merilne aplikacije zaklinjajo, da za pošteno igro uporabljajo podatke s pospeškometra, žiroskopa, GPS in omrežnih povezav – pa še častno besedo vseh uporabnikov –, so v testnem obdobju omenili zaslužek na tri bitwalking dolarje na dan. Uravnilovka, torej, kar je še ena reč, pisana na kožo slovenski duši. A to se bo gotovo dalo zaobiti. Odkar svojemu otroku prepuščam telefon v varstvo, da z njim v rokah skače med poslušanjem pesmi, me integrirana aplikacija za nadzorovanje zdravja in aktivnosti namreč pogosteje pohvali, kako pridno skrbim za svoje telo. Upam samo, da sočasno štetje korakov za sprehajalne dolarje v ozadju, ne šteje za izkoriščanje otroškega dela.