Ko mali premagajo velike

Smučarska karavana je v Mariboru postala, da Slovenija proslavi Tinino izjemnost, nato bo drvela naprej.

Objavljeno
25. januar 2013 12.22
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Ena od zelo pomembnih stvari v vrhunskem športu je, kako šampione čim bolj zaščiti od škodljivih zunanjih vplivov, ki lahko pokvarijo tudi najbolje zamišljeno zmagovito predstavo. V »odklopu« ne gre za aroganco, ošabnost ali prevzetnost, ampak enostavno za dejstvo, da športniki potrebujejo mir, predvsem pa odtujenost od realnega sveta za miselni in telesni ritual priprave na tekmo.

Ne glede na globuse in kolajne, ki jih bo Tina Maze letos osvojila, je Zlata lisica za Slovenijo vrhunec njenih letošnjih nastopov. Je seveda tudi izjemna priložnost za navijače, da ji v neposrednem stiku dajo priznanje za vse veselje, ki jim ga nudi iz tedna v teden. Za Tino in njeno ekipo pa je mariborska preizkušnja vendarle le ena od letošnjih tekem, v katerih piše svojo zgodovinsko zgodbo. Časa za slavja in predajo skupinskim čustvom v Tininem šampionskem ritmu ni, zato tudi prva smučarka sveta govori zgolj o trenutkih veselja, ki se začnejo in končajo v cilju, ne glede, kje je. Massija lahko razumemo, ko ob številnih telefonskih klicih benti, da nekateri ljudje ne razumejo, da ekipo aMaze zanimajo zgolj priprave na tekme, nastopi ter nič drugega. Zanjo se svetovni pokal z Mariborom ni začel, a se ne bo niti končal. Smučarska karavana je v Mariboru le postala, da Slovenija proslavi Tinino izjemnost, nato pa bo nezadržno oddrvela naprej. Po Mariboru pridejo novi in nič manj pomembni izzivi - gostovanje v Moskvi, pa SP v Schladmingu z enako visokimi cilji in zadnji del svetovnega pokala.

Mazejeva in Massi pa ne delata nič drugega kot Novak Đoković, Roger Federer, Maria Šarapova, Marcel Hirscher, Gregor Schlierenzauer in drugi zvezdniki svetovnega športa. Razlika je le v tem, da naštete obdajajo številni ljudje, ki skrbijo za stike z javnostmi, sponzorji ter potrebno izolacijo. V ekipi aMaze je Andrea Massi prevzel vlogo človeka, ki odloča o vsem, o čemer Tina ne. Je blažilec zunanjih pritiskov, ki se z uspehi stopnjujejo. Pravi, da Tina sprejema odločitve o tem, kaj mora narediti in kako šampionsko smučati, on pa vse druge. »Vsak športnik mora imeti ob sebi človeka, ki se mora hitro odzivati na vse, kar se dogaja. Gre za vsestransko in kompleksno delo, v katerem mora športnik Tininega kova občutiti, da ga ekipa 120-odstotno podpira in z njim diha v enakem ritmu. Zaščititi ga mora pred motečimi vplivi,« Massi na vsakem koraku prevzema zunanje dražljaje, da harmonija v ekipi ostane nedotaknjena.

Tako razmišlja tudi pred Zlato lisico. Tanke črte med evforijo in depresijo se dobro zaveda. Če Tini v Mariboru ne bo dano, da se 100-odstotno osredotoči na tekmo in uživa v popolnosti ter zmaga, kar seveda vsi pričakujemo, bodo zagotovo mnogi njeni iskreni in manj iskreni navijači tako ali drugače »razočarani«. Zato velja spomniti na Massijeve besede v nedavnem pogovoru za Sobotno prilogo, da je njegova in Tinina dolžnost povedati Slovencem, da so njeni uspehi epska zgodba o majhnem narodu, ki premaguje velike. In to je tista zgodba, v kateri moramo - v luči končnega rezultata - uživati.