Kočevski hinderhonder: Če čebula ne bi imela če ...

»A kaj je najpomembneje? Kaže, da bo imel župan v občinskem svetu večino.«

Objavljeno
07. oktober 2014 21.11
Simona Fajfar, Kočevje
Simona Fajfar, Kočevje

Lastnik enega od lokalov sredi Kočevja je prejšnji teden dejal, da bi bil prav zadovoljen, če bi bile volitve vsak teden. Mestna ploščad bi bila vsako popoldne in zvečer polna: ljudi, glasbe in dogajanja. Zdelo se je, da je Kočevje mesto. Da se popravim: da je živahno mesto.

O glasbenem okusu kandidatov seveda ne bomo razpravljali. Prav tako ne o podrobnostih govora kočevskega župana Vladimirja Prebiliča minuli petek, ko nam je na občinski proslavi ukradel občinski praznik. Izkoristil je sklepni del volilne kampanje, ki je bila na dan občinske proslave, in z govorom – po mnenju številnih – šel čez mejo dobrega okusa: izvedeli smo vse o njegovem trpljenju v minulem mandatu, potem pa je celo omalovaževal dosežke letošnjih nagrajencev. Nedopustno in nedostojno. Zgodovine, na katero bi morali biti ponosni – Zbor odposlancev slovenskega naroda –, pa se ni niti dotaknil oziroma je bila skozi vso proslavo preprosto prezrta.

A volivci, ki imajo seveda vedno prav, so kljub temu nagradili Prebiliča, ki bo še naprej županoval poleg redne službe in bo torej občino Kočevje še naprej vodil v svojem prostem času. Zmagal je v prvem krogu s 51,72 odstotka vseh glasov. Zanj je glasovalo 3109 ljudi. Drugouvrščeni pa je – vsaj zame – presenečenje, saj je kar 22 odstotkov oziroma 1327 glasov dobil v politiki popolnoma neznani Predrag Baković. Vzrok: kandidiral je na listi SD. Če bi se v SD lokalnih volitev lotili resno in bi imeli bolj prepoznavnega kandidata – znanega, brez masla na glavi, z znanjem, kako deluje občina –, bi lahko dosegel veliko boljši rezultat. A v tem stavku sta dva pogoja: če bi se resno lotili in če bi imeli kandidata …

Zanimivo je, da se kočevska opozicija, ki je vsa štiri leta tako uspešno nasprotovala županu, da so se ves mandat samo kregali in si metali polena pod noge, ni iz prve Prebiličeve zmage naučila popolnoma ničesar. Ni dovolj, da si nekdo »želi zmagati«. Niti ni dovolj – tako kot Zlatko Ficko –, da vztraja. Prebiliču je pred štirimi leti uspelo zato, ker je poenotil opozicijo. In ker je bil prepričljiv kandidat z ugledno ekipo.

Letos je imel štiri protikandidate, od tega tri popolne neznance, med katerimi je vsaj eden – že omenjeni Baković – imel na svoji strani organizirano volilno bazo SD. Zadnji kandidat pa je bil še Zlatko Ficko, ki je zadnji dve, tri leta gradil svojo prepoznavnost z negativno kampanjo. Na prejšnjih volitvah je dobil 626 glasov, letos pa 1197, skorajda petino glasov.

A kaj je najpomembneje? Kaže, da bo imel župan v občinskem svetu večino. Lista Moja Kočevska ima 12 svetnikov, SD šest, Fickovo Zavezništvo za Kočevsko tri, SMC dva in SDS enega. To je, po vseh izračunih, dovolj za začetek mirnega županovanja Vladimirja Prebiliča.