Komu verjeti in zaupati: Sagadinu ali Horvatu?

Izziv, ki ga ponuja euro, je za televiziji prvovrsten. Slovenci namreč veljamo za poznavalce košarke.

Objavljeno
02. september 2013 13.35
KOSARKA
Gorazd Nejedly, šport
Gorazd Nejedly, šport
Miha Žibrat, Roman Horvat, Miha Mišič, Grega Nachbar, Jaka Daneu, Goran Jagodnik, Dino Murić ali Anže Bašelj, Gregor Peternel, Dani Bavec, Zmago Sagadin, Zoran Martić, Matjaž Smodiš, Grega Hafner. Kaj nam lahko ponudita sedmerici »holivudarjev« (studijske voditelje sem namenoma izpustil) in »športovcev« na košarkarskem euru? V senci največjega športnega spektakla v Sloveniji bo za slovenske navijače pred televizijskimi zasloni eno najbolj vznemirljivih vprašanj naslednje: katera od slovenskih televizij lahko ponudi dodano vrednost (megalomanska RTV Slo ali garažna Šport tv)? Morda bo še pomembnejše od tega, kar bodo uprizarjali junaki na igrišču. Izziv, ki ga ponuja euro, je za televiziji prvovrsten. Slovenci namreč veljamo za poznavalce košarke. Morda celo preveč odlične, kar je oblikovalcem komentatorskih ekip precej oteževalo delo. Zadovoljiti bodo morali tako rekoč nezadovoljive.

Seveda ni popolne tekme brez ustreznega vložka športnih reporterjev in komentatorjev. Ti naj bi tako oplemenitili tekmo, da bi navijači lahko še obogatili svoje strokovno poznavanje, preklinjali zaradi napačnega mnenja, prikimavali pravilnemu ali pa se prisrčno smejali, točili solze z zmagovalci in poraženci ... Skratka, slovenska vojska navijačev ima tudi visoke zahteve.

Ena od osnovnih dilem, ki bo komentatorske ekipe delila na boljše ali slabše, je povezana z navijaštvom. Na domačem EP praviloma popustijo osnovna pravila igre, po katerih ni slabih odločitev, slabih predstav in vsi v skladu s skrajnim domoljubjem navijamo za naše ... Tudi preko meja dopustnega. Kritike so zavite v paket nesrečnih odločitev in naključij. V tem so na nacionalki že globoko indoktrinirani, česar za konkurenco še ne bi mogel reči. Čeprav bi jo lahko ambiciozni posamezniki lažje izkoristili za svojo promocijo.

Če izhajam iz kroga navijačev s poznavalsko dodano vrednostjo, potem brez tresočega prsta zapišem, da »holivudarji« v primerjavi s »športovci« pred začetkom EP zaostajajo za en koš. Za dve točki in ne za tri ali eno. Zaostanek ni velik in ga je mogoče nadomestiti. S kančkom dobronamernosti bi jim svetoval, naj ne tekmujejo v strokovnosti. Roman Horvat in drugi pač ne sežejo do kolen trenerski avtoriteti Zmagu Sagadinu in zdaj tudi že z utečeno kilometrino komentiranja Zoranu Martiću. Ali bivšemu zvezdniku Matjažu Smodišu. Verjamem, da »holivudarji« zahtevnejših gledalcev ne bodo pridobivali z razkrivanjem neprijetnosti iz zakulisja. Bolj kot natančna informiranost o obskurnih zadevah ali drznost bi bila lahko najmočnejša nacionalkina orožja zabavnost, enostavnost in sproščenost.

Pozor; ali ste opazili, da bo nacionalka na EP nastopila brez enega samega trenerja v strokovnem štabu komentatorjev?