Zgodbe izpod Triglava: Komu visi dol?

Jesenice so ne glede na rezultat v drugem krogu županskih volitev z uspehom neodvisne liste postale normalna slovenska občina.

Objavljeno
08. oktober 2014 12.35
račič jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Dr. Ahmed Pašić je v zadnjem letu pomembno zaznamoval družbeno življenje na Jesenicah, v prihodnjih štirih letih bo tudi politično. V občinskem svetu z 28 člani je namreč Pašićeva lista Za boljše Jesenice zasedla sedem svetniških mest (tako kot SMC) in s tem postala najmočnejša politična sila. Po letu 2002, ko je bila v jeseniški občinski svet izvoljena doslej edina neodvisna lista (z zgolj enim svetnikom), je Pašićeva lista prva, ki ji je uspel veliki met.

Jesenice so ne glede na rezultat v drugem krogu županskih volitev (Pašić se bo spoprijel z dosedanjim županom Tomažem Tomom Mencingerjem iz SD) z uspehom neodvisne liste postale normalna slovenska občina, kjer lokalne volitve že več kot desetletje zaznamujejo prav neodvisne liste; in na volitvah tudi zmagujejo. Pomanjkanje alternativ se je doslej na Jesenicah kazalo v majhni volilni udeležbi, ki je bila na lokalnih volitvah 2010 z dobrimi 33 odstotki celo najmanjša v Sloveniji. Tokrat so se Jesenice s 44,9-odstotno volilno udeležbo med slovenskimi občinami uvrstile v zlato sredino. Ker je v drugih občinah volilna udeležba v primerjavi z volitvami v povprečju upadla, je za številčnejši prihod Jeseničanov na volišča nedvomno zaslužen (tudi) Ahmed Pašić.

Njegova skupina Ejga – za boljše Jesenice, ki je zdaj prerasla v politično silo Za boljše Jesenice, je v zadnjem letu odprla pomembna vprašanja o odnosu občanov do njihovega neposrednega okolja. Kljub lokalni naravi so ta vprašanja širšega družbenega pomena.

V 23 letih samostojne države in tranzicije so se na Jesenice kot v druga mesta zavlekli brezbrižnost, individualnost, pohlep. Brezbrižnost, ki se ji v ljudskem jeziku reče »dol mi visi«, se je na Jesenicah na eni strani kazala v odnosu do materialnega okolja, na drugi v odnosu do družbe in še posebno do ranljivih družbenih skupin. Pašić se je temu s preprosto logiko aktivnega državljana uprl in številnim Jeseničanom dal zgled ter jim vlil upanje, da je mogoče delovati drugače: do človeka in okolja prijazno. Na to so v slonokoščene stolpe zaprte politične stranke na lokalni ravni pozabljale, danes pa ob uspehu neodvisnih list za to plačujejo ceno. Hierarhični ustroj z jasnimi odnosi vladanja od zgoraj navzdol je na Jesenicah s Pašićevim uspehom v prvem krogu dobil nezaupnico.

V drugem krogu volitev se bo pokazalo, ali so Jesenice pripravljene na temeljit politični in družbeni obrat. Pašiću je doslej uspelo domala vse, česar se je lotil. Za uspeh v drugem krogu volitev mu manjka predvsem časa, da bi zaradi svoje vere in izvora Jeseničane lahko prepričal, da je običajen in iskren človek, ki mu ne visi dol.