Levo mnenje: Čez 13 let bo vse v redu

Kdo so tisti drugačni, do katerih bomo leta 2025 bolj strpni?

Objavljeno
10. oktober 2012 13.04
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Takole sem si rekla: glede na to, da je naša sedanjost trenutno precej kisla, je najbolje, da pogledam, kaj prinaša prihodnost. In sem preverila. Na spletni strani mestne občine sem pokukala pod zavihek Vizija Ljubljane 2025.

Tam so zapisali, da bo naše mesto že čez (ne)srečnih trinajst let ponujalo visoko kakovost bivanja ter zagotavljalo varnost in strpnost do drugačnosti. Medtem pa sama pojma nimam, kdo v mestu je sploh odgovoren za ozaveščanje Ljubljančanov o strpnosti do »drugačnih«. Drugačni pod navednicami, ja. Ker čisto zares, iskreno ... kako merimo drugačnost? Po barvi kože? Nacionalnosti? Slogu oblačenja? Načinu razmišljanja? Kdo so tisti drugačni, do katerih bomo leta 2025 bolj strpni? Kakšna je ta drugačnost? V tem trenutku, leta 2012, se mi namreč zdi, da smo drugačni kar vsi po vrsti. K čemur pripomorejo predvsem državni veljaki, ki bi nas radi na vsak način in za vsako ceno polarizirali. Da pač ne bi dojeli, da smo skupaj močnejši, in jih vseh skupaj končno vrgli iz čolna brezsramnega pohlepa. Ne razumem torej tega načrtovanega dviga strpnosti do drugačnosti, ki naj bi se kot nova modna muha razbohotila med vsemi nami čez trinajst let. Na vsakem koraku nam namreč govorijo, da je naš največji sovražnik vsaj tisti, ki ima drugačno politično prepričanje od nas. Da o drugih barabah, ki so po mnenju tistih, ki ne vedo niti, kakšen je pomen besedne zveze »zlato fiskalno pravilo«, pa o njem vseeno odločajo, krive za nastalo situacijo, niti ne govorim.

Naprej. Pišejo še, da se bo »staro mestno jedro postopoma prenovilo, v ožje mestno središče se bodo doselili mladi in aktivni prebivalci, ki bodo zaustavili staranje in praznjenje predela«. Samo trenutek, prosim. Hahaha. Samo še en trenutek, prosim. Hahaha. Resno? Kako bodo to storili? Bodo podarjali stanovanja v središču mesta? Jih bodo tako pocenili, da si jih bodo mladi in aktivni prebivalci lahko privoščili? Se zavedajo, da imajo mladi in aktivni prebivalci, če seveda stanovanja niso pododelovali, komaj dovolj denarja za plačevanje najemnine za garsonjere v Šiškah, Bežigradih in drugih naseljih? Kako bodo torej kar naenkrat (no, čez trinajst let, bodimo pošteni) ustavili staranje in praznjenje starega mestnega jedra? S čim? S čarobno paličico? Morebiti jo imajo na občini, pa jo še skrivajo. Kot presenečenje pa to, kdo bi vedel.

Glejte. Nekdo mi je nekoč rekel, da je naše življenje kot smučanje po terenu, kjer so na eni strani drevesa, na drugi prepad. Če bomo s strahom gledali v drevesa ali prepad, bomo gotovo prej ali slej zavili s poti. V taista drevesa ali taisti prepad. Treba je seveda videti cilj, a gledati predvsem pot, meter za metrom, če hočemo varno, brez polomljenih nog in pretresa možganov priti do tja. Osredotočimo se torej najprej na mlade in aktivne leta 2012, velja? Pa na ozaveščanje o strpnosti že danes. Da nas ne bodo potem morali vleči iz prepada. Že tako smo čisto preveč blizu natančno takšni usodi.