Levo mnenje: Leva roka, desni žep

O ekstremnih levičarjih in zahojenih desničarjih.

Objavljeno
23. januar 2013 13.21
MNENJA/SOBOTNA
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
Ne vem, ali ste opazili, spoštovani someščanke in someščani, ampak razdeljeni smo tudi v mestu.

Na ekstremne levičarje na eni strani in na zahojene desničarje na drugi. Pa opazite razliko med enimi in drugimi tudi v vsakdanjem življenju? Kako jih prepoznati, kako se jim, če spadaš v nasprotni tabor, izogniti?

Naj najprej opozorim na jasno stvar. Naredila bom zelo posplošeno analizo. Če se kdo prepozna v levem opisu, pa se ima v resnici za desnega človeka, je to njegov problem. Če kakšno od karakteristik, pripisanih levičarju, na sebi najde kdo od desnih, me prav malo briga. To je moje mnenje, ki se mu reče levo zato, ker je pač na levi strani, ki jo pravkar držite v rokah. Vsaka podobnost s politično pripadnostjo je zgolj namerna.

Kakorkoli že. Oblastna roka nas na vsak način želi označiti, zato naj ji ponudim roko, o Ljubljani in njenih prebivalcih namreč nekaj vem. Kako torej v mestu prepoznati mladega in nadobudnega ekstremnega levičarja? Jasna stvar. Mestni lokali, kamor zahaja: Žmauc, Daktari, Zeleni zajec, Bikofe in seveda Metelkova. Glasba, ki jo posluša: stari rock, hiphop, elektronika in, jasno, reggae.

Oblačila, ki jih nosi: ponavadi takšna, ki jih večina ostalih državljanov ne razume. Lahko bi se jim reklo tudi »alternativni kosi«. Telefon, ki ga uporablja: iphone. Trgovina, v kateri nakupuje: tržnica. Hrana, ki mu je ljuba: bio, eko. Revije in časopisi, ki jih prebira: Delo, Dnevnik, Mladina. Hišni ljubljenčki: pes ali mačka iz zavetišča. Droga, ki jo uživa: marihuana in kokain.

Pa mlad in nadobuden zahojen desničar? Mestni lokali, kamor zahaja: bari v nakupovalnih centrih. Glasba, ki jo posluša: slovenski pop, Jonas brothers, Rihanna. Oblačila, ki jih nosi: pastelne barve, jakne iz flisa, pohodniški natikači Teva. Telefon, ki ga uporablja: HTC, Nokia. Trgovina v kateri nakupuje: nakupovalni center. Hrana, ki mu je ljuba: pohan sir in pomfrit. Revije in časopisi, ki jih bere: Demokracija, Reporter. Hišni ljubljenčki: čistokrvni psi manjše rasti in mačke z rodovniki. Droga, ki jo uživa: cviček in oddaja Na zdravje!

Zato ni čudno, spoštovani someščanke in someščani, da se med seboj le redkokdaj vidimo, družimo, sploh opazimo. Vsakemu od nas se je, o tem sem prepričana, že zgodilo, pa naj je levi ali desni, da se je vprašal, kje, za vraga, so vsi tisti drugače misleči? Vidimo jih na spletu, beremo njihove komentarje, a v realnem življenju nikjer nobenega.

Če se je v času naših staršev namreč še zgodilo, da sta se zaljubila in družino ustvarila komunistka in domobranec, je to danes le še utopija. Če so se levi in desni včasih vsaj še srečevali na mestnih dogodkih, se danes delimo na tiste, ki zmrzujejo na protestih, in tiste, ki pišejo pisma podpore.

In kaj je tisto, kar imamo skupnega? Prihodnost, dragi moji. Kmalu namreč nihče od nas ne bo imel niti za pet dek zenfa. Pa živijo!