Levo mnenje: Ti, ti, Metelkova!

Zvečer se lahko marsikaj zgodi, drži, ampak tako na Metelkovi kot kjerkoli drugje v mestu.

Objavljeno
26. september 2014 11.57
shutt*mamila
Nina Krajčinović, Ljubljana
Nina Krajčinović, Ljubljana
V petek se je v metelkovskem klubu Gala hala zgodilo nekaj, kar je vzbudilo pozornost medijev. V petek zvečer je neki kreten 21-letnici v pijačo podtaknil GHB, tako imenovano drogo za posilstvo. Punca se je na facebooku oglasila naslednji dan, povedala, kaj se ji je pripetilo, opozorilo o »idiotih, ki v pijačo podtikajo GHB«, pa sta na svojih profilih na tem družabnem omrežju takoj objavila tako Gala hala kot Zeleno sonce, dogodek, na katerem se je vse skupaj zgodilo.

Sledili so klasični prijemi slovenskega novinarstva, vsaj sodeč po prispevku, ki so ga v ponedeljek pripravili na eni od televizij. Novinarka se je odločila prispevek začeti s posnetkom prazne, temačne Gale hale in dramatičnim besedilom: »Danes popolnoma prazen prostor je kraj, ki si ga bo 21-letna Taja zapomnila za vse življenje. Na žalost ne zaradi dobre zabave, pač pa zaradi posiljevalca, ki ji je v pijačo podtaknil drogo.« Sledil je kader metelkovskih grafitov, novinarka pa je nadaljevala z zgodbo še ene od žrtev, ki se ji je isto zgodilo pred mesecem dni na še enem tamkajšnjem placu, v Jalli Jalli.

Nikakor nočem kretenizma, kot je podtikanje droge v pijačo, jemati zlahka in odvračati pozornosti od resnosti situacije. Toda pozornost je bila, vsaj tako sem sama dojela ta prispevek, že usmerjena na Metelkovo. Pa ne samo v tem prispevku, tudi drugi mediji, ki so novičarsko zagrabili zgodbo, so z imenom in priimkom omenjali le Galo halo, druga prizorišča, kjer so se v preteklosti prav tako dogajale takšne stvari, so bila omenjena (če sploh) zgolj kot »znani ljubljanski klub« ali kaj podobno neumnega.

Kaj naj si torej mislijo starši, ki svoje otroke spuščajo v ljubljansko klubovje? Na prvo žogo seveda predvsem to, da naj se Metelkove izognejo v velikem loku. Niti en novinar – vsaj v prispevkih, ki sem jih zasledila sama – v svoje raziskovanje namreč ni vključil katerega drugega kluba. Stvar res ne bi bila težka, saj so ljudje že v komentarjih prve novice pisali, kje vse se je to zgodilo njim ali njihovim prijateljicam.

Naj zato staršem, ki bodo odslej preverjali zapestja svojih otrok in na njih iskali sledove štempljev metelkovskih klubov, povem, da sama v skoraj 20-letni karieri metelkovanja tam nisem imela niti ene slabe izkušnje. Varnostniki v Gali hali so eni bolj prijaznih v mestu, stranišča bolj čista kot marsikatera toaleta »prestižnih« lokalov ob Ljubljanici, droge pa tam ni niti za odtenek več kot kje drugje. Če že, so tam do grupiranja ob različnih poličkah precej manj strpni kot v lokalih in klubih v mestu in nad njim.

Hočem povedati, da se ti v petek zvečer lahko marsikaj zgodi, drži, ampak tako na Metelkovi kot kjerkoli drugje v mestu. Šefi Gale hale in Zelenega sonca so bili le toliko bolj odgovorni, da so obiskovalce na idiote nemudoma opozorili. Ko se je enako podtikanje droge v pijačo zgodilo v drugih klubih, so tisti, ki bi morali zagnati vik in krik, skrili glavo med ramena in počakali, da vihar mine.

Komu od njih bi torej z lažjim srcem zaupali svoje otroke?