Male tajne 
velikih kuharjev

Glavna naloga bratov Koch je, da Obamo odstranita iz Bele hiše.

Objavljeno
14. november 2011 08.47
Posodobljeno
14. november 2011 08.51
Boris Čibej, New York
Boris Čibej, New York
Ko je temnopolti poslovnež Herman Cain, ki je še vedno eden od vodilnih tekmecev za uradnega republikanskega predsedniškega kandidata na volitvah prihodnje leto, pred kratkim nastopil na srečanju konservativnega sklada Američani za uspešnost, je zbrane navdušil z izjavo, da je nadvse ponosen, ker pozna brate Koch. »Sem brat bratov Koch od druge matere,« je povedal nekdanji generalni direktor mreže hitroprehranskih restavracij z mafijskim imenom Godfather's Pizza.

Po tej izjavi so Cainu zbrani goreče zaploskali. Ne le zato, ker je pohvalno govoril o ustanoviteljih njihove organizacije, ki je lani za podporo republikanskim kongresniškim kandidatom porabila vsaj 40 milijonov dolarjev, zagotavljala politično in organizacijsko izobraževanje gibanju čajankarjev, dandanašnji pa se hvali, da ima po vsej državi kaka dva milijona aktivistov. Tudi zato, ker je Cain pred leti nastopal kot glavni govornik Američanov za uspešnost, njihovi sodelavci so mu izdelali program davčne reforme, v medijih pa so se pred dnevi pojavile obtožbe, da mu je konservativni sklad bratov Koch med sedanjo predsedniško kampanjo nezakonito plačeval letalske vozovnice.

O bratih Koch ameriška javnost ne ve veliko, čeprav so izdelki njihovega koncerna Koch Industries v vsakem ameriškem gospodinjstvu. Zametke njihovega korporativnega imperija je ustvaril oče Fred Koch, ki se je kot sin nizozemskega priseljenca v 30. letih prejšnjega stoletja iz Teksasa preselil v Sovjetsko zvezo in Stalinovemu režimu pomagal postaviti 15 naftnih rafinerij. Ko je Moskva nacionalizirala tuje kapitaliste, se je tudi oče Koch vrnil v ZDA, kjer je ves besen na komuniste konec 50. let pomagal ustanoviti eno od najbolj razpitih ameriških konservativnih organizacij, Društvo Johna Bircha, ki je tedanjega predsednika Dwighta Eisenhowerja razglasila za komunističnega agenta.

Fred je imel štiri sinove, ki so se po njegovi smrti sprli. Leta 1983 sta brata Charles in David Williamu in Freddieju izplačala takrat rekordno milijardo dolarjev za njun delež v korporaciji, a trenja so ostala, tako da se pred desetimi leti na pogrebu matere sprti bratje niso niti pozdravili. Izplačana brata uživata luksuzno življenje podpornikov umetnosti in jadralcev, 76-letni Charles in 71-letni David pa sta danes med najbogatejšimi ljudmi na svetu. In nedvomno tudi med najvplivnejšimi.

Njuna korporacija je drugo največje zasebno podjetje v ZDA, ki na leto prinaša okoli 100 milijard dolarjev prihodka, vsak od njiju pa je »težak« okoli 25 milijard dolarjev. Tako si delita četrto mesto na lestvici najbogatejših Američanov, če pa bi njuno bogastvo združili, bi bila tretji najbogatejši človek na svetu. Pred mediji se skrivata, čeprav bi se lahko na dolgo hvalila z milijoni dolarji prispevkov za bolnišnice, umetniške in kulturne ustanove, univerze in zdravstvene raziskave. A v zadnjih desetletjih, ko sta ustanavljala različna konservativna mnenjska središča in »civilnodružbene« skupine, sta podpirala tudi umazana politična spletkarjenja, o katerih nista pripravljena govoriti.

Po trditvah liberalnih in okoljevarstvenih organizacij sta bila brata Koch ena od glavnih podpornikov uspešne protiznanstvene kampanje, ki je v ameriški javnosti zasejala dvom o dejanskosti globalnega segrevanja, njune slamnate ustanove pa so vložile ogromna sredstva v boj proti organiziranemu delu. A trenutno je njuna glavna naloga ta, da Baracka Obamo odstranita iz Bele hiše. Po informacijah, ki so se pred kratkim pojavile v medijih, nameravata za to »mater vseh vojn, v kateri se bomo naslednjih 18 mesecev borili za življenje in smrt te države«, kakor je poleti na tajnem sestanku s sodelavci povedal Charles Koch, porabiti vsaj 200 milijonov dolarjev. To ni veliko, saj v Obamovem štabu napovedujejo, da utegnejo za naslednje volitve zbrati rekordno milijardo dolarjev. A tudi to ni ogromno, kakor je za televizijo Al Džazira povedal Lee Fang iz liberalnega Centra za ameriški napredek, »saj sta brata Koch samo v zadnjih dveh letih svoje premoženje povečala za 11 milijard dolarjev«.