Mariborski sistem deluje

To je bila ena največjih zmag v zgodovini slovenskega klubskega nogometa in bo gotovo odmevala tudi v Evropi.

Objavljeno
21. september 2012 13.38
Nogomet
Matjaž Kek
Matjaž Kek

Težave Panathinaikosa so povsem nepomembne. V vseh pogledih je bila zmaga Maribora več kot zaslužena. Tako odločnega in samozavestnega Maribora morda še nisem videl. Vse je storil, kot je bilo prav. V prvem polčasu je držal posest, v drugem stavil na nasprotne napade, kar je bilo edino smiselno.

Bolj čiste zmage si sploh ni mogoče zamisliti. Lani Brugge, Birmingham, letos Dinamo … vse to je bila šola, ki je bila pač potrebna za ta uspeh. Mariborčani so se znali odzvati na vsako spremembo in zmaga bi lahko bila na koncu še višja.

Ritem je bil vrhunski in, kar je pomembno, narekoval ga je Maribor. To je bila zame prava evropska tekma, vredna lige prvakov. Mislim, da je bila to ena največjih zmag v zgodovini slovenskega klubskega nogometa in bo glede na ugled tekmeca gotovo odmevala tudi v Evropi. Zdaj so se razmere v naši skupini spremenile glede na to, kakšne so bile napovedi. Maribor je postal zelo resen tekmec.

Naj še enkrat poudarim, da so bili ritem, disciplina, odločnost in taktika na najvišji ravni. Najbolj pa me veseli, da vse to izhaja iz sistema, v katerem se vedno ve, kako so razdeljene vloge. Gledal sem Katsouranisa, kako je dihal na škrge, saj ni pričakoval tako močnega Maribora. Slednji se zna učiti. Ve, da v nogometu ni nič zastonj. Razmišljanje o tem, da bi ob takšni igri padel tudi Dinamo, pa nima smisla. Pomembno je, da so tudi zadnji skeptiki uvideli, da je v Ljudskem vrtu doma kakovosten nogomet, ki se ga splača gledati.

Lazio in poraza z 0:4? No, zdaj so čisto drugi časi. Pomembno je, da ekipa ostane na trdnih tleh. V Rimu bo potrebna drugačna taktika. Dobro pa je vedeti, da ima Maribor nekaj več. Tudi Lazio in Tottenham ga bosta morala vzeti zelo resno, sicer …