Mladi kuharji gredo v Seul po kolajno

Prva predstavitev v Rogaški Slatini je bila imenitna.

Objavljeno
07. september 2013 20.50
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica
Danilo Utenkar, Slovenska Bistrica
Med devetnajstimi udeležen­kami prvega svetovnega pr­venstva mladih kuharjev, ki ga bodo od 5. do 10. novembra izvedli v južnokorejskem Seulu, bo tudi slovenska reprezentanca. V četrtek zvečer se je v najboljšem slatinskem hotelu Aleksander naša ekipa prvič predstavila in s tekmovalnim jedilnikom navdušila povabljene goste.

Mlade kuharje smo imeli priložnost opazovati med delom, ki je bilo polno iskrivosti, domiselnosti, spretnosti in znanja. Reprezentanco, ki se bo do potovanja v Azijo predstavila še nekajkrat, vodi izkušeni Borut Jakič, vodja kuhinje v Aleksandru. Kar deset let je bil tudi sam član slovenske kuharske reprezentance. Mladce, ki se družijo že tretje leto, so za udeležbo v Seulu izbrali strogi mednarodni ocenjevalci, pomembne točke pa so si prislužili na lanski olimpijadi mladih v nemškem Erfurtu, kjer so osvojili kar dve bronasti kolajni.

Le eden poklicni

Na prvenstvu lahko sodelujejo mladi kuharji, stari od 18 do 24 let. Naši reprezentanti, med katerimi je zgolj en poklicni kuhar, so študenti višje in srednjih gostinskih šol od Portoroža, prek Ljubljane do Maribora. Marko Gorela, Sebastjan Plevčak, Matic Bergant, Mojmir Šiftar in Dominik Sirk delujejo v okviru Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije, ki je, žal, tudi precej osamljeno med podporniki. Po besedah Boruta Jakiča številni hotelirji bolj razmišljajo o lastnih interesih in kuhinjah, v katerih pa se pravo mojstrstvo skoraj ne more uveljaviti. Posamični interesi, zaverovanost vase in tudi ozka podjetniška miselnost dušijo ustvarjalnost mladih kuharjev, zato je sodelovanje v vrhunskih ekipah toliko bolj pomembno. Jakič je prepričan, da bo sedanja mlada generacija kmalu tako dobro pripravljena, da bodo posamezniki lahko prevzeli vodenje najboljših hotelov.

Kakšen odnos imamo v Sloveniji do odličnosti v kuhinjah, najbolj zgovorno ponazori podatek, da si je morala reprezentanca mladih, ob podpori starejših kolegov, sama zagotoviti 15 tisoč evrov, kolikor jih bo stala pot v Seul. Nekaj domačih živilskopredelovalnih družb je sicer priskočilo na pomoč, a največji podpornik je makedonska družba Zoka-trade s svojo novogoriško enoto. Naša ministrstva, turistične organizacije in zveze, hotelirji in pomembne gospodarske družbe za podporo nimajo razumevanja.

Pet ur iznajdljivosti

V Seulu bodo mladi kuharji predstavili trihodni meni za 65 udeležencev. Vse bo treba postoriti v petih urah, potrebne sestavine pa bodo morali izbrati v Južni Koreji, kamor sicer ni dovoljeno prinašati živil. Prirediteljem so reprezentance poslale natančne podatke o potrebnih sestavinah, a bo gotovo treba pokazati veliko iznajdljivosti. Naši mladeniči bodo za prvi hod pripravili: tartar svežega in dimljenega brancina z limoninim oljčnim oljem v hrustljavem testu na grahovi kremi z meto. Kodrasto endivijo bodo marinirali v vinjaku in ponudili ob grahovih poganjkih, shiso krešo, emulzijo črnega sezama, s peno mandarine, tekočim bonbonom rdeče pomaranče in granatnega jabolka. Glavna jed bodo dušene ličnice divje svinje v teranovi omaki na čebulni marmeladi in pireju sladkega krompirja s slanino. Mlada koruza bo flambirana z mareličnim žganjem, zraven bodo še krompirjevi svaljki s kostanjem v drobljencu vijoličastega krompirja. Na krožniku bodo še narastek romaneska s koriandrom, čips sladkega krompirja ter zrak oljčnega olja. Za konec pripravljajo čokoladni mousse s tekočo sredico manga na krhkem ajdovem testu s poprom. Zraven bo čokoladni sponge cake, kakavov vafelj, ajdov crumble s poprom, pa mangova omaka z limoninim timijanom, žele manga z limeto, kokosova pena in mangov sorbet.

Vse to je bilo moč pokusiti na slatinski predstavitvi, kjer so dodali še jušni del menija, ki ga v Seulu ne bo, in seveda različna vina Pullus iz ptujske kleti, ki jih bodo v tekmovalnem delu prav tako izpustili.

Mlada kuharska reprezentanca se bo pred odhodom v Južno Korejo z jedilnikom predstavila še v Novi Gorici, Podčetrtku in Dobrni. Sodeč po prikazanem v Rogaški Slatini gre na prvenstvo po novo kolajno.