Ob koncu šolskega leta

Ocvrtki. Sem in tja si jih privoščimo, pri tem uživamo in se imamo fino, praznično. Izkoristimo tudi prve bučke in grah z vrta v vrtni juhici. Za posladek ob koncu šolskega leta so pa sladke jagode, takšne s kepico sladoleda in čokoladnim prelivom. Imenitno in okusno.

Objavljeno
20. junij 2010 18.51
Mojca Koman
Mojca Koman
Babičina vrtna juha, sezamovi ocvrtki, jagode s sladoledom in čokoladnim prelivom

Sestavine za 4 osebe:

  • 2 bučki,
  • dve pesti oluščenega graha,
  • 1 krompir,
  • 3 vejice luštreka,
  • majaron,
  • kisla smetana,
  • maslo,
  • sol, poper
  • 500 g puranjih ali piščančjih prsi,
  • sol,
  • kari,
  • moka,
  • jajce,
  • drobtine,
  • sezam,
  • oje za cvrenje
  • 500 g jagod,
  • 1 l sladoleda,
  • čokolada


Priprava:

1. Krompir olupimo, narežemo in stresemo v lonec. V manjši količini slane vode ga skuhamo skoraj do mehkega.
2. Meso narežemo na manjše kose in začinimo z mešanico soli in karija. Vsak kos najprej povaljamo v moki, nato v razžvrkljanem jajcu in na koncu v mešanici drobtin s sezamovimi semeni. Previdno ocvremo v vročem olju za cvrenje.
3. H krompirju dodamo narezane bučke in grah, začinimo z luštrekom in majaronom ter skuhamo do mehkega (največ 5 minut). Po potrebi prilijemo vodo in /ali bistro juho (jušno osnovo). Nazadnje vmešamo kislo smetano, solimo, popopramo in po želji pretlačimo.
4. Za posladek raztopimo čokolado v vodni kopeli ali v mikrovalovni pečici. Narežemo jagode, jih naložimo v skodelice, ponudimo pa s sladoledom in stopljeno čokolado.

Različica:
Po jagodah potresemo grobo narezane mandlje ali lešnike.

Koristen nasvet

Pozorni bodimo na pravilno pripravo ocvrtega mesa. Maščobe nikoli ne pregrevamo, saj se pri tem sprošča veliko rakotvornih snovi.

Iz priloge Odprta kuhinja!