Pogled strokovnjaka: S Kristanom je vse lažje

Fantastično! Glede na število hokejistov in dvoran smo zares hokejski fenomen.

Objavljeno
11. februar 2013 12.03
Rudi Hiti
Rudi Hiti
Zakaj je temu rodu slovenskih hokejistov uspelo, kar mnogim pred njimi ni? Gremo po vrsti. Prvič, ker je bil v vratih izjemni Robert Kristan, ki je vsem vlival veliko mero sigurnosti in to je bilo ključno. Drugič, vsi naši hokejisti imajo zdaj v svojih klubih veliko minutažo in igrajo pomembno vlogo. Tretjič, samo dva, Pance in Mušič, še prihajata iz lige EBEL, vsi ostali iz realno močnejših lig, v katerih se igra hitrejši in boljši hokej. Četrtič, doslej smo imeli le dva zares zanesljiva branilca – Robarja in Kranjca –, na Danskem pa so bili prav vsi sposobni parirati nasprotnim napadalcem in so ohranjali zbranost.

In petič, od nekdaj, tudi v bivši državi, smo imeli močan prvi napad, morda še solidnega drugega in zadaj nič. Zdaj so bili Tičar-Jeglič-Sabolič zares izjemni, v drugem napadu je bil ob bratih Rodman fantastičen Urbas, ki je pokazal, zakaj igra v švedski elitni ligi. Za nameček smo imeli tretji in četrti napad. Sicer nista prispevala golov, jih pa za spremembo nista prejemala in sta tako razbremenila in odpočila nosilce. To je bilo na turnirju, na katerem ni bilo reklamnih premorov, še posebej pomembno.

Selektorju Matjaž Kopitarju ni bilo storiti drugega kot pravilno sestaviti peterke in to mu je v celoti uspelo. Motivacija ni bila sporna. Šlo je za življenjsko priložnost. Nekaterim meni bližjim hokejistom sem pred odhodom dejal, naj si zaupajo, saj niso v nobenem pogledu podrejeni nikomur. Prav lepo je bilo videti, kako so bili na trenutke superiorni proti Belorusom, ki so mislili, da nas bodo zlahka odpravili, ko so prejeli tretji gol, pa se niso več znali sestaviti.

Fantastično! Vsa čast vsem. Glede na število hokejistov in dvoran smo zares hokejski fenomen. Pa ne samo hokejski, samo poglejte, kaj so storili rokometaši, pa smučarji, biatlonci, skakalci, zdaj je čas še za košarkarje ... Športniki so lahko zgled politikom. Sicer je razlika, ker v športu ni prostora za demokracijo, gre bolj za avtokracijo, pa vendarle. Kaj si lahko obetamo od OI? Tam bomo močnejši za Anžeta Kopitarja in Muršaka, a tudi drugi bodo imeli vse zvezdnike iz NHL. Osebno pa menim, da smo sposobni presenetiti vsaj Slovake. Zakaj ne?