Ruska (ru)leta: Od kdaj pa gledaš RT?

So samo približki resnice, ki jih je treba iskati na najrazličnejših TV-postajah.

Objavljeno
16. september 2013 10.31
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva
»Ljudje me na vsakem koraku zmerjajo s pedrom, jaz pa ne bi smel nekomu reči Žid?« je prvi ruski borec za pravice istospolno usmerjenih Nikolaj Aleksejev pokopal svojo aktivistično kariero. Na presenečenje vseh je na ruski televizijski postaji RT izjavil še, »da Zahod pretirava glede kratenja pravic istospolnih manjšin v Rusiji, zato sovraži zahodno propagando«.

»Od kdaj pa gledaš RT?« me je porogljivo vprašal novinarski kolega. Russia Today, ki oddaja v angleškem, španskem in arabskem jeziku, med večino zahodnih novinarjev uživa sloves kremeljske propagandne mašinerije. Čedalje več gledalcev v njej vidi sveži veter v globalni medijski monofoniji. Njen glavni cilj je »zlom monopola anglosaških medijev«, je pojasnil ruski predsednik Vladimir Putin. Recept je preprost: seksapilne voditeljice, antiamerikanizem in neusahljiv pritok kremeljskega denarja. Od leta 2005 je ruska vlada letni proračun z 22,6 milijona evrov povečala na 222,6 milijona evrov.

Junija so dobili novo »trofejo«, Larryja Kinga, legendarnega voditelja pogovorne oddaje, ki jo je na CNN vodil od leta 1985 do 2010. Zdaj se mreža že dolgo spopada z drastičnim padcem gledanosti, zaupanje Američanov v domače medije je manjše kot kdajkoli v zgodovini. S kritičnimi zgodbami o taborišču Guantanamo, žvižgačih, kot je Edward Snowden, trenutno pa predvsem o krizi v Siriji, kjer zanikajo prevladujočo teorijo, da so za kemičnim napadom enote sirskega predsednika Bašarja al Asada, v Američanih in Evropejcih vzbujajo dvom.

RT je v ZDA bolj priljubljena kot katerakoli druga tuja televizijska postaja, na spletu pa uspešnejša od vseh drugih televizijskih postaj. Junija jo je na youtubu spremljala že milijarda gledalcev. Se v njej skriva razlog, da kar 60 odstotkov Američanov in še več Evropejcev nasprotuje ameriški intervenciji v Siriji? Zadnja raziskava Pew Centra s sedežem v Washingtonu je pokazala, da je Rusiji še vedno naklonjenih samo 36 odstotkov prebivalcev v 38 državah. To pomeni, da ima še vedno precej slabši imidž kot ZDA, ki uživajo naklonjenost 63 odstotkov vprašanih. Ker gre za raziskavo ameriške ustanove, za ljubitelje teorije zarot nima prave vrednosti.

»Objektivnosti ni. So samo približki resnice, ki jih je treba iskati na najrazličnejših televizijskih postajah,« na kritike RT odgovarja direktorica Margarita Simonjan. Tako je prav RT med vojno v Gruziji razkrila manipulacijo CNN, ki je od gruzinskih bomb porušeno južnoosetinsko prestolnico Chinvali »prodajal« kot od ruskih bomb porušeno gruzinsko mesto Gori. Propagandno vojno je takrat dobila Gruzija, saj je predsednik Mihail Saakašvili na praktično na vseh zahodnih televizijskih postajah Rusijo označil za agresorja. Neodvisna preiskava, ki jo je vodila ugledna švicarska diplomatka Heidi Tagliavini, je pozneje pokazala, da je invazijo na Južno Osetijo v resnici začela Gruzija.

Prva žrtev vsake vojne je resnica. Kakršnikoli sklepi glede sirskega kemičnega napada so preuranjeni.