S totega konca: Analitik časa

Naporen osemurni delovnik vendar ni namenjen le analizi časa dveh polovic.

Objavljeno
04. september 2013 10.24
*pivk*Sončna ura
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Vrhovno poveljstvo totega konca je neformalno izumilo novo delovno mesto. Prvi in posledično seveda najboljši svetovalec župana za odnose z javnostjo je postal še nekakšen terenski analitik, pristojen za nadzor nad perečimi komunalnimi problemi. Kaj to dejansko pomeni, ni povsem jasno, a bržčas se mu ni treba klatiti po mariborskih kloakah ter preštevati ščurkov in glodalcev.

V črni obleki s črno srajco, črno kravato in črnim klobukom – črna je pač njegova najljubša barva in o okusih res ne bomo razpravljali – se kot nekakšen »man in black« brez nadnaravnih sposobnosti smuka po mariborskih komunalnih podjetjih in preverja stanje duha ter o videnem ažurno poroča svojemu šefu. Kot se pač spodobi za pravega analitika. Naporen osemurni delovnik vendar ni namenjen le analizi časa dveh polovic. Torej, časa pred in po malici.

Od kod nenadna sprememba zadolžitev pristojni kajpak spretno skrivajo. A dejstvo je, da glavni totokončevski piarovec, ki je na občino prišel v paketu z novim županom, z mediji ne sodeluje več. Vsaj ne neposredno. Že lep čas ni poslal, denimo, niti kakšnega obskurnega vabila na svečano rezanje traku ob predaji v uporabo treh metrov sveže položenega asfalta kje bogu za hrbtom.

A da mu ne bomo delali krivice, je prav, da razvijemo še kakšno teorijo, ki bi upravičila njegovo plačo. Morda pa se je preprosto prelevil v nekakšnega piarovca iz ozadja in mladi gardi, ki je precej nepričakovano stopila v ospredje, svetuje, kako se elegantno otresti neprijetnih novinarskih vprašanj ter hkrati šefa prikazati v čim lepši luči. Čeprav slednje sploh ni nikakršna miselna tlaka, saj naš novi šef pač nikoli ne greši in ima vedno prav kot vsi šefi.

Kajpada ne smemo pozabiti, da naš občinski piarovec prihaja iz policijskih vrst, kjer se je na identičnem mestu kalil vrsto let. Zato niti ni tako nenavadno, da zdaj nadzoruje reševanje perečih komunalnih težav. Kdor misli drugače, pač nima pojma. Le kdo drug, če ne bivši policist, zna postavljati prava vprašanja in nos vtakniti v kakšno smrdljivo luknjo. Morda so ga prav zaradi tega hoteli iz občinske pisarne (baje) prestaviti v Snago, a so se naposled odločili, da bo bolje, če ga ustoličijo za nekakšnega nadzornika. Zlobnim jezikom, ki naokrog opletajo o nekakšni naveličanosti z uslugami našega piarovca, torej ne gre verjeti.

Po doslej znanih podatkih je piarovec-analitik že opravil tri pomembne misije. Obiskal je tržnico, zavetišče za živali in avtobusno podjetje Marprom. Na tržnici bi se lahko poglobil v nerešljivo uganko, kako postaviti streho, ki ne bo zamakala, v zavetišču pa bi si lahko nagledal kakšnega Reksa. A kaj je počel pri avtobusarjih? Huh, blokada domišljije. Tamkajšnjemu šefu, ki o organizaciji mestnega potniškega prometa ve dobesedno vse, že ni mogel soliti pameti.