S totega konca: Frančeva vrnitev

Totokončevski živelj ne sme zaznati niti trohice strahu pred edinim resnim nasprotnikom.

Objavljeno
10. september 2014 20.42
vojna zvezd*reut
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Kakšna drama! Nepogrešljivi in nenadomestljivi Franc se vrača. In to skozi glavna vrata. Ni ga protestnika, ki bi ga lahko zdaj ustavil. Znova bo kandidiral za najbolj zaželeni mestni fotelj in že trka na vrata svojega nadomestka, ki totemu koncu poveljuje od lanskega aprila.

Kajpak se naš Andrej zaradi tega ne bo podelal v hlače. Če mu bo po naključju njegov prebavni trakt s kakšnim krčem kar koli namignil v tej smeri, bo po moško stisnil zobe in ostal hladen kot brizganec. Totokončevski živelj pač ne sme zaznati niti trohice strahu pred edinim resnim nasprotnikom.

Ja, tokratne volitve bodo resnično vroče. Prava vojna zvezd, če malce znižamo kriterije. Kajti Franc in Andrej se ne marata. Sploh drugi je imel toliko povedati na račun prvega, da je postal že kar malce dolgočasen. Za vsako razpoko na hodnikih občinske palače je bil kriv Franc, saj prav nič, kar je v šestih letih postoril Franc, ni bilo dobro. Tudi če bi mu na računu pustil zajeten kupček denarja in občino brez dolgov, bi Andrej zagotovo našel kakšno malenkost, ki bi mu šla v nos. Ker nekdo pač mora biti dežurni krivec in v tem primeru je to Franc.

Kajpada Franc ni nikakršna perla. Spomnimo se samo fiaska z zloglasnimi radarji, postavljenimi izključno zaradi praznjenja žepov meščanov totega konca. Z njimi je Franc resnično prekoračil vse meje dobrega okusa in ni čudno, da je na koncu moral oditi, medtem ko je njegov naslednik, naš Andrej, lepo »hebl dol potegno«, kot temu rečemu na totem koncu, in radarje ugasnil.

Čeprav se zdi, da Franc in Andrej nimata skupnih točk, razen tega, da si oba želita sedeti v županski pisarni, temu ni tako. Druži ju vsaj dvoje: oba sta pod drobnogledom organov pregona in oba bosta kandidirala na županovi listi. Medtem ko v prvi kategoriji prepričljivo vodi Franc, saj so Andreja doslej ovadili le enkrat, sta v drugi povsem izenačena. Franc je kandidat Županove liste, Andrej pa Liste župana Andreja.

Seveda po stari slovenski navadi niti v tem primeru ne gre brez nagajanja in pripadniki Liste župana Andreja si krčevito prizadevajo izbrisati Županovo listo z obličja Zemlje. Šef Andrejevega volilnega štaba Darko je šel celo tako daleč, da poskuša to ime zaščititi kot intelektualno lastnino, vendar je v sporu zaradi oslove sence očitno slabo prebral zakon.

Lahko on to ime zaščiti tisočkrat, če želi, a dejstvo je, da Županova lista ime v dobri veri uporablja že štiri leta in ga sme še naprej. Pa naj jo štabovec Darko še tako prijazno opozarja, da je on lastnik blagovne znamke (čeprav je za zdaj zgolj sprožil postopek zaščite imena) ter jo v isti sapi obtožuje manipulacije z volivci, češ da je županova lista le ena in to je lista njegovega šefa Andreja. Ah, dajte, no, saj vemo, kam pes taco moli. Volivci dobro ločijo med enimi in drugimi.