S totega konca: Preobrazba

V tem romantičnem razmerju imajo vsi svojo računico, pa če to priznajo ali ne.

Objavljeno
08. oktober 2013 22.16
VOLITVE V MARIBORU
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Ni kaj, naš Andrej se je iz vstajnika bliskovito prelevil v politika. Doktor sociologije se je nove obrti obrti naučil s svetlobno hitrostjo, kar mu lahko zavidajo tudi najbolj prekaljeni mački politične srenje. Le poglejte, kako je ukanil mestne svetnike. Ti so najprej izglasovali, da je treba rebalans proračuna sprejeti v dveh fazah, a jih je Andrej prepričal, da je skrajšan postopek za mesto koristnejši. Pa naj še kdo reče, da naš župan nima pojma in da je bil prejšnji boljši.

Dobro namreč pomnimo, kako je Andrej še pred meseci glede sodelovanja z zanj nelegitimnimi mestnimi svetniki dejal, da moraš s trdoglavci pač delati na poseben način in da je vajen delati z otroki s posebnimi potrebami, medtem ko je mestni svet primerjal kar z Butalami. A glej ga, zlomka, ko je nenadoma postal del teh Butal, je nekoliko obrnil ploščo. Ni sicer povsem jasno, ali je postal prijaznejši ali pa je tak že po naravi, a dejstvo je, da je s trdoglavci uspel ustvariti nekakšno sozvočje.

Predvolilni populizem v obliki trdoglavstva in butalstva je nenadoma zamenjal za prijaznost in kooperativnost. Svetniški žegen rebalansa proračuna po skrajšanem postopku je označil za novo, višjo raven politične kulture v mestu. Pa naj zdaj še kdo reče, da naš Andrej ni v le nekaj mesecih postal pravi politični maček. Ploščo s trdoglavsko-butalskim napevom je bliskovito obrnil in zdaj na totem koncu povsem nepričakovano poslušamo prijetne sonate, ki bi nam jih lahko zavidal celo sloviti W. A. Mozart.

Andrejeve spravljive besede, kako je ne glede na okoliščine po vstajah mogoče v mestnem svetu delovati na osnovi razuma in programskega povezovanja v korist ljudi, bodo počasi kraljevale na vseh lestvicah totega konca. In ker na totem koncu z izjemo kakšnega posameznika, ki raje gleda na svoj žep kot na skupno vrečo, nismo naklonjeni negativizmu, bomo Andreju in svetnikom v tem primeru zaploskali za dobro opravljeno delo. Zlasti nas veseli, da se čez ovalno mizo ne gledajo več kot pes in mačka, marveč si po novem izkazujejo celo kanček nežnosti. Čeprav gre, če je verjeti zlobnim jezikom, zasluge za uspešno potrditev rebalansa baje pripisati nekemu svetovalcu iz ozadja in njegovim prepričevalskim sposobnostim.

A nič ne de, v tem romantičnem razmerju imajo vsi svojo računico, pa če to priznajo ali ne. Volitve bodo čez eno leto in zdaj si res ne gre privoščiti napak. Totokončevsko volilno telo je aroganco, spletkarjenje in slepomišenje enkrat že kaznovalo in tega se vsi še kako dobro zavedajo. Politične stranke in liste si napak preprosto ne morejo več privoščiti, sicer se jim bo rok trajanja dokončno iztekel in bo na totem koncu povsem (za)vladal vstajniški duh. Po drugi strani pa mora biti previden tudi Andrej, saj zgolj na račun »trdoglavcev in Butal« ni možno večno računati na simpatije tukajšnjega življa.