S totega konca: Roka, ki ziblje Maribor

Zlasti psiha posameznikov je na udaru in tisti s slabimi živci bi jo lahko slabše odnesli.

Objavljeno
25. september 2014 10.36
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Po medmrežnih kuloarjih je te dni zakrožil grozljiv trač. Kandidat Andrej, v javnosti bolj znan kot Frančev nadomestek, temu istemu Francu, tudi kandidatu, menda ni hotel dati roke. Nesramni spletni jeziki celo opletajo, da se je meni nič tebi nič obrnil stran in se šel francoza.

Drama se je dogajala na nekem predvolilnem soočenju, kjer je menda Franc Andreju lepo ponudil roko, naš Andrej, ki se naokrog hvali, da bo na volitvah znova zmagal, in to že v prvem krogu, pa baje nič. Vendar si mi zaradi tega že ne bomo pulili las in si od stresa pogrizli nohtov vse tja do komolcev. Nak, ne bo šlo. Takšnih in drugačnih predvolilnih ocvirkov smo na totem koncu že vajeni, zato se nikakor ni čuditi stvaritvi našega pesnika Zorana, ki je nekoč zapisal »o, moj Maribor je tak fejst nor«.

Toti konec je namreč v podalpskem raju prava posebnost, na kar smo lahko resnično ponosni. Le s političarji zadnje čase nimamo prave sreče. Potem ko je eden moral oditi, se je drugi na tron zavihtel pod krinko vstajništva, vendar se že poldrugo leto vse preveč časa ukvarja s početjem onega prvega. Jasno, le zakaj bi bil za kar koli kriv sam, ko pa je tegobe, ki tarejo toti konec, precej lažje obesiti na tuja ramena.

Da se Andrej in Franc ne marata, ni nobena skrivnost. Da se ne marajo njuni podporniki, pa tudi ne. Vendar to v volilni bitki ne bi smel biti vzrok za metanje polen pod noge. A trske kljub temu letijo in obstaja resna nevarnost, da se bo kdo še kam zbodel. Zlasti psiha posameznikov je na udaru in tisti s slabimi živci bi jo lahko malce slabše odnesli.

Na najpopularnejšem družbenem omrežju se je namreč razvnela prava vojna, v kateri eni in drugi stresajo takšne domislice, da se navadnemu neobremenjenemu volivcu kar želodec obrača. Še posebno so aktivni antifrančevski aktivisti, ki ažurno spremljajo, kaj se dogaja na Frančevem fejsbuk profilu. Ker so specialisti za tovrstno komunikacijo – javna skrivnost namreč je, pa tega, prosim, ne govorite naokrog, da skrbijo še za uradni Andrejev profil, kjer je slog podajanja slovenske besede seveda precej prijaznejši –, njihovemu budnemu očesu nič ne uide.

Smisla za forenziko jim vsekakor ne manjka, saj so pri Francu odkrili domnevno lažne podpornike. Pozor, na prste so stopili celo nekemu Karlu, ki ima po njihovih zagotovilih na svojem profilu ob imenu precej nerazpoznavno sliko nikogar drugega kot bivšega trenerja Manchester Uniteda Alexa Fergusona.

Res, prava drama, čeprav smo jo še dobro odnesli. Kakšen škandal bi šele nastal, ako bi si kdo omislil fotko trenerja Chelseaja, si namreč niti pomisliti ne upamo. Nič krivemu Joseju, ki v Maribor na tekmo lige prvakov prihaja kmalu po morebitnem drugem krogu županskih volitev, bi lahko kdo mirne duše podtaknil simpatiziranje z napačnim kandidatom. Potem pa naj se reši, kdor se more.