Snežniški razgledi: »Izbrali ste bistro«

Tri ženske in en roker so prišli, videli in skoraj zmagali

Objavljeno
06. oktober 2014 22.19
LOKALNE VOLITVE 2014
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Dragica Jaksetič, Ilirska Bistrica
Tokratne volitve na Krasu, v Brkinih in na Notranjskem najprej kažejo, da so se volivci malo naveličali nekaterih županov, ki jih gledajo že leta. Odstotki so padli veteranom Terčonu v Sežani, Verbiču v Postojni, Midretu v Hrpeljah - Kozini, Božiču v Komnu, tudi Dolesu na Blokah. Čeprav so na primer za časa Dolesa, od leta 1999, tam zgradili 65 kilometrov cest, 30 kilometrov vodovodov, novo šolo, vrtec, knjižnico, muzej ...

Morda je padlo tudi županom in se jim ni dalo še enkrat zganjati hrupa v kampanji. V Pivki nobenega odpora ne kažejo ne partije, ne liste, ne volivci. Volišča jih je obiskalo manj kot 40 odstotkov, njihov Smrdelj pa je kljub temu dobil tri četrt glasov. Podoben rezultat je dosegel tudi Komidar iz Loške doline. Po poplavah, organiziranju šmaraške mornarice, žledu in gradnji ceste, zaradi katere je mornarico ukinil, ga je ljudstvo naravnost vzljubilo.

Drugo dejstvo, ki me veseli, je, da so se odlično izkazale tri ženske. Prišle, videle, zmagale! No, ja, tekle bodo še en krog, a jim ne gre slabo: hrpeljsko-kozinska direktorica občinske uprave Saša Likavec Svetelšek je Midretu čez noč odnesla stranko in glasove. Alenka Štrucl Dovgan v Divači je z enim zamahom ugnala politike kova Anton Može in Matija Potokar ter še štiri moške konkurente. Kristina Valenčič je prišla včeraj, danes že diha bistriškemu Emilu Rojcu za ovratnik.

Tretja zanimivost je, da se je navdušenje nad državno SMC izgubilo na poti do lokalnih odborov. Blagovna znamka Miro Cerar je brez enakovrednih lokalnih replik, so pa volivci s SMC-jevimi kandidati nekoliko prevetrili občinske svete, tudi postojnskega. »Neodvisni« postojnski županski veteran Jernej Verbič je dobil 44 odstotkov glasov, neodvisni roker Igor Marentič 22, ugledni gospodarstvenik Milharčič iz SMC 13, kolikor so skupaj dobili tudi drugi trije županski kandidati. Marsikaj je še mogoče, toda v občinskem svetu ne bo nič več, kot je bilo. Verbičevi, če bo njihov kandidat v drugem krogu zmagal, se bodo po nekaj letih vladanja z zagotovljenimi najmanj 12 glasovi v 23-članskem občinskem svetu najbrž spet borili za dvanajsti glas in/ali celo enajstega. A še pred tem bo zelo zanimivo opazovati Verbičevo kampanjo prihodnjih 12 dni. Dosedanji vladajoči v Postojni Jerneja Verbiča morda ne ljubijo, a ga na čelu občine za svoje cilje nujno potrebujejo. Tudi nekdanji minister in poslanec Zvonko Černač, ki se vrača na občinski politični parket.

Kristina Valenčič, ki je volivce Bistre liste nagovarjala z »Izbrali ste bistro«, naj v primeru zmage v drugem krogu ravna bistro in za bistriške svetnike najprej organizira kratki tečaj o vlogi in etiki izvoljencev, nato pa občinski statut in poslovnik pripravi v obliki praktičnega priročnika.