Snežniški razgledi: Kje bom jemal, da bom Lip'ci dajal?

Dragi davkoplačevalec. Že do zdaj si financiral kobilarno, poslej jo boš še bolj.

Objavljeno
24. november 2015 20.06
lvu/lipica
Dragica Jaksetič
Dragica Jaksetič
V Lipici je kruh z marmelado spet padel na stran z marmelado. Marmelada so lipicanci, vpis najstarejše lipicanske kobilarne v Unesco, vse lipiške naravne in kulturne znamenitosti, novela zakona o Kobilarni Lipica skupaj z mnenjem Računskega sodišča ..., zdaj vse povoženo kot konjska figa. Na marmeladi pa postarani hotel Maestoso, za ogrevanje katerega porabijo 100.000 evrov na zimo. Že leta prazen, dotrajan hotel Klub. Razrušeni bazen, draga likvidacija Lipice Turizma in pokritje dveh milijonov evrov dolga, pa seveda nesposobnost slovenske politike. Da se avstrijski konjerejci in dunajski dreserji sladko smejejo.

Če bo vlada potrdila Počivalškov predlog »trajnostnega modela« javnega gospodarskega zavoda (JGZ) s kruhom in marmelado brez enega izračuna ekonomike, bo hkrati naročila še avto, ki bo zapeljal čez. Kajti vse to smo enkrat že videli in videli smo zmazek. Še ko sta bili kobilarna in turizem ločena, se je javni denar pretakal kot voda v lezikah lipiškega apnenca.

Dragi davkoplačevalec. Že do zdaj si financiral kobilarno, poslej jo boš še bolj. Letos, kot vsa leta prej, smo ji mi vsi dali 2,8 milijona evrov neposredno za konje. Čeprav so še približno tretjino tega zneska zaslužili sami, vse skupaj ni bilo dovolj. Kadrovsko je kobilarna na psu, in ne na konju. Ogrožena sta rejski program in lipiška jahalna šola, treba bo zmanjšati število predstav. To pravijo v kobilarni, ne jaz. Predlagatelj JGZ pa bi v kobilarni še racionaliziral. Kje? Samo še konji mu ostanejo. Na veselje Dunaja!

Poleg redne letne tranše smo v dveh letih Lipici dodelili še 6,6 milijona evrov za obnovo. Super, samo ne vem, zakaj je Marjan Batagelj glede Lipice tako tiho. Vem pa, da za njegov hotel, promenado, vlakce in tire niti jaz niti vi ne bomo dali niti evra, kvečjemu bomo z nakupom vstopnice polnili tudi državni proračun. Bo lastnik hotela Grahor iz Dan pri Sežani tudi tiho, ko bo država obnavljala lipiški hotel?

Edina olajševalna okoliščina bi bila, da udeleženci petkovega koalicijskega sestanka vedo nekaj, kar javnost še ne? Kako in kdaj bo lipiški turizem razbremenil državni proračun? Kaj je zagotovilo, da turizem ne bo potopil kobilarne? Kajti predlagatelj JGZ govori le o »zagotovitvi primernih sredstev za delovanje, ne zgolj za životarjenje«, »rednem in zadostnem financiranju primarne dejavnosti«, »dolžniških virih financiranja«, »dokapitalizaciji družbe«, zraven pa niti ene številke ne o vlaganjih ne o pričakovanih dobičkih.

In lepo vas prosim, zakaj bi bil javni uslužbenec, direktor JGZ, ob tem motiviran in odgovoren za to, da bi razbremenjeval državni proračun? Saj bi ob sebi imel ne le strokovnega direktorja, pač pa še 14 »usposobljenih kadrov in strokovnjakov s področja poslovodenja, trženja na področju gospodarske in tržne dejavnosti in javne službe Kobilarne Lipica« v upravnem odboru in strokovnemu svetu. Politično neodvisnih, seveda!