Tina Maze kot Quintus Fabius Maximus

V nevarni in težki preizkušnji je Tina Maze uprizorila eno izmed taktično najboljših predstav v zgodovini SP.

Objavljeno
05. februar 2013 22.57
Sport
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport

»Železni živci, mrzla glava in vroče mišice. Vse to Tina ima. Danes je Quintus Fabius Maximus ...« To ni bila izjava »generala po bitki«, ampak Andree Massija po poldrugi uri čakanja na superveleslalom. Spiritus movens ekipe aMaze, ki kaže pot, po kateri že pet let hodi najboljša smučarka sveta, mi je sredi napetega pričakovanja uvodne tekme svetovnega prvenstva s sporočilom pravzaprav povedal vse o taktiki za zlato Tinino predstavo in njeni izjemni psihični trdnosti.

Rimski vojskovodja Quintus Fabius Maximus oz. Kvint Fabij Maksim je dobil vzdevek Cunctator oz. »Obotavljalec« zaradi privrženosti taktiki zavlačevanja in izčrpavanja nasprotnikov, čakajoč na najbolj ugodne razmere za napad. Mazejeva je v redko videni nevarni in težki preizkušnji uprizorila eno izmed taktično najboljših in premišljenih predstav v zgodovini svetovnih prvenstev.

Zlata superveleslalomska kolajna ni samo plod njenega znanja, ampak tudi izjemne pameti ekipe, ki tudi v najbolj zahtevnih razmerah deluje domala popolno in je znala tudi v Schladmingu z modrimi nasveti Tini pokazati pot do zmage. Mazejeva je zdržala bitko s časom in prelaganjem tekme na skrajni možni rok, bila potrpežljiva, na koncu pa je znala tudi najbolje med vsemi oceniti, kdaj in kje mora biti defenzivna oziroma zadržana, kje pa odločno napasti, kolikor je bilo to pač v danih razmerah možno. Udarila je kot blisk iz vedrega neba, v psihološko-taktični bitki, v kateri je bilo velikega stratega Massija tako strah, da so ga, potem ko je bila zlata kolajna v Tininih rokah, prevzela čustva popolnega zadovoljstva. Iz pretkanega stratega izjemne intuicije je za trenutek privrela vsa napetost srhljive bitke. Prepričan sem, da je solze v takih trenutkih nemogoče zadržati.

Massijeva misel ob največji Tinini zmagi je pravzaprav misel celotnega njegovega pristopa tekmam v stotinah različicah, o katerih razmišlja »25 ur« na dan. To navsezadnje dokazuje tudi sms sporočilo. Pravi, da je šport moderna vojna, v kateri je pomembno biti močan in tehnično popoln, a je treba tudi izbrati pravo taktiko in zaščititi najmočnejšega bojevnika. Prepričan je, da ga je zgodovina naučila več kot šport. V smučanju, kjer je napad pravzaprav edina deviza, ki so jo na Planaiu nespametno izbrale nesrečna Lindsey Vonn, Maria Höfl-Riesch in Anna Fenninger, zagotovo ne bi sledil Cunctatorju ...