Tlačani in knezi: Gladiator

Horde gladiatorjev strašijo po knežjem mestu. V drevje zabijajo žeblje in vijake, po blatu se valjajo, travnike mendrajo ...

Objavljeno
19. maj 2017 12.38
Gladiatorji
Brane Piano
Brane Piano
V mestnem gozdu so minulo soboto otroci na živa drevesa pribijali deske in plezali po njih. Otroci do 14. leta so se pri tem »pošteno zabavali«, so v ponedeljek poročali s celjske občine, »čeprav ob zaključku niso mogli skriti utrujenosti«. V nedeljo so odrasli Savinjo pri kajakaškem klubu na Špici prečili tako, da so potrgali čez reko napeljane jeklenice, s katerih visijo vratca za kajakaško progo. V torek se je iz Rusije vrnila številna celjska delegacija pod vodstvom prvega kneza Bojana Šrota. Bili so v Šjolkovu, kjer je Šrot z načelnico Nadeždo V. Sorovcevo podpisal sporazum o pobratenju. S seboj so imeli šest dijakov. Ti so, med drugim, v skupni pradomovini vrstnike premagali v vlečenju vrvi, neka gimnazijka pa jih je posekala v skoku v daljino z mesta.

Tlačani nejeverno prebiramo tovrstne novice, ki jih razpošiljajo z občine. Vse bolj smo zaskrbljeni. Preden razložimo, zakaj, se moramo vrniti na začetek.

Konec tedna je bil v Celju spet Gladiatorski vikend, ki so ga pripravili Mestna občina Celje, Športna zveza Celje, Športno društvo Slovenc in Triatlon klub Celje; v soboto Mali otroški gladiatorček, v nedeljo pa Urbani gladiator.

Horde gladiatorjev strašijo po knežjem mestu. V drevje zabijajo žeblje in vijake, po blatu se valjajo, travnike mendrajo, stampedo po divjem Hudičevem grabnu na Celjsko kočo za seboj pušča pohojene močerade, iz gozdov okoli Grmade pa sopihanje in vzklikanje večstoglave množice za več mesecev odženeta srnjad. Nam to ne da miru in vse bolj nas gloda črv dvoma o zdravi knežji pameti in presoji.

Ali ima naša oblast – že tako nam prepoveduje gojenje solate in špinače na zastrupljenih tleh in nam s prometno strategijo namesto javnega prevoza priporoča pešačenje – z nami še hujše načrte?

Nekako smo privolili v dejstvo, da ostajamo tlačani in da nam v Celju vladajo knezi. Na kaj pa nas, če zanemarimo vandalsko uničevanje celjskega okolja in infrastrukture, želijo navaditi s takšnimi preizkušnjami za mlade in odrasle tlačane – na gladiatorstvo? Bomo že jutri ali pojutrišnjem iz srednjega veka, čof!, pristali v rimski Celeji in se iz tlačanov spet vrnili med sužnje? Se bodo najbolj močni in spretni izmed nas lahko osvobodili le z zmagami v gladiatorskih bojih na življenje in smrt? Bo mladi tlačan ali suženj vreden samo toliko, kolikor močno bo lahko potegnil vrv, koliko bo skočil z mesta, kako daleč bo z rame sunil skalo, posekal drevo ali spretno sukal bodež?

Za vas ne vem. Jaz začnem jutri trenirati skok iz mesta. Ali pa si bom omislil dovolj močno vrv ...