Tlačani in knezi: Proti svojim

V celjski politiki šteje le razdeljevanje služb in funkcij, ne pa politična in človeška etika.

Objavljeno
20. oktober 2017 10.51
Brane Piano
Brane Piano
Celjski prvi knez Bojan Šrot se lahko hahlja v pest. Po razhodu s SLS in s svojim pooblaščencem, predsednikom SLS Markom Zidanškom, se pripravlja na mestne volitve 2018 in sestavlja svojo kandidatno listo. Spet jih bo vse vtaknil v žep.

To je razumljivo. Šrotovi in Zidanškovi oprode iz celjske politike so zaposleni z oprezanjem, kam piha veter in kako bi se vsaj še nekaj časa oklepali stolčkov v občinskih podjetjih, zavodih, svetih javnih zavodov in nadzornih svetih.

Ta teden se je ob volitvah elektorjev in kandidatov za nov državni svet spet potrdilo, da v celjski politiki šteje le razdeljevanje služb in funkcij, ne pa politična in človeška etika. Samo zase skrbijo. Takole je bilo.

Najprej se je sestala mestna komisija za volitve. Sejo je vodil njen predsednik Marko Zidanšek. Ugotovili so, da je celjska SDS prepozno poslala predloge za elektorje, kandidata pa sploh ni bilo v poznem pismu. Poslala ga je z navadno pošto, pa je zato potovalo tri dni. To nam pove, da šef SDS iz Ljubljane v državnem svetu noče več videti predsednika SDS v Celju Janka Požežnika.

Zamuda je ustrezala tudi Zidanšku, saj so na mestni komisiji za volitve rade volje ugotovili, da sta kandidata za državni svet samo dva, torej predsednik SLS Zidanšek in žalski župan Janko Kos, sicer član SD.

V torek so na knežjem mestnem svetu izmed 25 kandidatov izvolili deset elektorjev, za kandidata pa Zidanška. Zanj je glasovalo 18 svetnikov, za Kosa pa 12. S preprosto računico smo se dokopali do ugotovitve, da so proti Janku Kosu iz SD glasovali prav njegovi strankarski vrtsniki, torej celjski svetniki SD, ki so raje glasovali za kandidata SLS Marka Zidanška.

Vse bo bolj jasno, če se tlačani spomnimo, da je prvi kadrovik celjskih javnih služb in položajev prav Zidanšek in ne Šrot. V mestnem svetu sedi precej svetnic in svetnikov iz vrst SD in SLS. Pasejo se pri jaslih občinskih izpostav, svetnike in kandidate SMC, Desusa in ZL pa v skrbi za svoje položaje napetnajstijo ob vsaki priliki. Zdaj so morali to narediti tudi Požežniku iz SDS.

Nekaj podobnega smo videli že ob imenovanju direktorice Zdravstvenega doma Celje, ko je bil mestni svetnik, član SD in direktor občinskega podjetja Nepremičnine Primož Brvar proti kandidatu svoje stranke.

Ni vprašanje, kako je zdaj glasoval predsednik celjske SD Stane Rozman, direktor Pokrajinskega muzeja Celje, temveč zakaj je glasoval proti človeku iz svoje stranke. Odgovor se glasi: Janko Kos, ki je iz Žalca, mu ne more čuvati službe ...

Tako se v Celju pripravljajo na volitve v državni svet, ki bodo novembra, zatem pa še na volitve v mestni svet in na županski stolček, ki bodo prihodnje leto. Prvi celjski knez Bojan Šrot se jim lahko že zdaj smeji.