Zasavska Hvalnica Norosti: Ah, te sestrične!

So ljudje, ki so nam preprosto dani: žlahta. Z njo nas povezuje toliko dobrih verig DNK!

Objavljeno
04. oktober 2013 12.12
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Ne razgaljam rada družinskih povezav, a danes jih moram: imam šest sestričen in dva sestriča. In to samo po mami. Le ljudje z veliko sestričen in sestričev lahko razumemo druge, ki imajo podoben problem, se pravi podobne sorodnike po bratih ali sestrah svojih mam in očetov. Zato se moji veliki rodbini vedno milo stori, če slišimo ali vidimo, da se imajo tudi po drugih familijah radi.

Recimo familija soproge bivšega premierja Urške Bačovnik Janša. Kadarkoli so poročali o njenih sestričnah, smo mi občutljivo prisluhnili. Vemo, da so ljudje, ki so nam preprosto dani: žlahta. Z njo nas povezuje toliko dobrih verig DNK! Najprej smo izvedeli za sestrično Alenko Koren Gomboc. Skoraj bi prišla za poslanko. Kako so to moji navijali! Če ne bi bilo anonimke, da je ponaredila spričevalo, bi iz moke sestričen še bilo belega kruha.

Nato so na muho vzeli še drugo sestrično premierjeve žene: Natašo Pajenk. So rekli, da je "keširala" denar zakoncev Janša. Da je za svojo sestrično izvajala vprašljive transakcije. Moji so tu postali žalostni ...

Tudi v Trbovljah imamo prijazne sestrične. Recimo direktorico Mladinskega centra Karmen Murn. Njen MCT je sestriču po očetu, s.p. Darjanu Bunti, v pol leta lani nakazal 5500 €. Sredi leta je s.p. zaprl in naredil zavod Razvojna liga. Transakcija je stekla med MCT in Razvojno ligo. Tej je sestrična od avgusta lani nakazala še 12800 evrov.

Januarja letos se je prvi, joj, Razvojni ligi, pridružil sin prvega gruntovca Trbovelj, torej prvega moža SLS Bogdana Jure Barovič. Sestrič Darjan pa je tačas postal še 25-odstotni družbenik v družbi Dva na dva, ki je od sestrične iz MCT maja letos dobil še 5600 €.

Sestrična pravi, da je izvedla povpraševanje za izvajalca za izvajanje grafičnega oblikovanja za njen, to je naš MCT: za oblikovanje plakatov, letakov, spletnih bannerjev itd. Sicer je prispelo več ponudb, a sestričeva je bila najnižja. Kar je meni razumljivo: moja sestriča bi zame naredila isto. Dala bi mi najnižjo ponudbo. Jaz pa njima posel. Roko in še 24 čukov dam v ogenj zanju, če ne bi bilo tako.

Sestrič Darjan je dal najugodnejšo ceno tudi, ko je sestričnin MCT izvedel povpraševanje za izvajalca mentorstva mladih. Da po Trbovljah ne bi začeli vpiti, tako kot je "folk" ponorel v primeru Urškinih sestričen, je treba povedati, da je trboveljska sestrična zato najela sestriča, ker projekt ni redna dejavnost našega MCT.

Kar pa se denarja tiče: sestrična je iz naslova tržnih dejavnosti pridobila sredstva za projekt EU-dogodki in je za izdelavo spletne strani in celostne grafične podobe najela enega od zunaj. Tudi jaz bi ga. Projekt so vsebinsko in finančno nadzirali na državi in na predstavništvu Evropske komisije, je rekla sestrična.

Moji žlahti pa solze v oči. Prijazne vezi med sorodniki nas vselej raznežijo. Upamo, da bodo tudi gospodje z države in EK upoštevali, da je iz MCT 23.900 tisočakov šlo za - sestriča.