Zasavska Hvalnica Norosti: Jurčkober

Ko sta Barovič in Kurent Francozom iz LC sadila drevesa, sta v bistvu kmetovala, ne hlapčevala.

Objavljeno
19. september 2013 15.32
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Minister Čufer je rekel, da »nije teško, što se mora«*, moji v Trbovljah pa pravijo, da »nije teško, što se može«**, Božo, eeh, Bogdan, bože***. Joj, zaradi košarke me je zaneslo, za kar se opravičujem Maljkoviću Božu in vsakemu od bogov posebej, tudi Bog(ovič)u Francu in Bog(dan)u Baroviču.

Besede, te razposajene hčere misli, so preklinjali že v Kibelinem očesu. Dobra knjiga, ampak ne za danes. Danes imam boljšo zgodbo. Zaradi nje sem se spomnila dedka, strastnega gobarja. Kar nekaj gozdov sva prehodila skupaj in ni ga bilo slišati bolj milega glasu sredi hoste, kot je bil njegov, ko je rekel: »Lej jih, jurčke, punčka. Kulk jih je.«

Sončno zgodnjejesensko jutro se je rojevalo, tiste sorte, veste, ko jutranje meglice še lebdijo nad zemljo, vrhovi pa so že od sonca obsijani, na tako jutro torej pridem pred trboveljsko gostišče Brin. SLS je skrivnostno vabila, da predstavi novo trboveljsko vodstvo.

Pripeljem pred Brina, tam pa: lej jih jurčke! Cel šop jurčkov iz SNS je stalo okrog SLS-ovega Bog(ovič)a: naš Bog(i) (Barovič), Tomaž (Vresk) in Andrej (Gačnik). Zdaj so to SLS-ovi jurčki, sem si rekla, in čeprav se mi je zdelo, da nosijo predvsem nov pedigre, je Bog(ovič) Franc rekel, da nosijo novo ero, v kateri bo SLS bolj prepoznavna tudi v teh hostah, eeh, krajih. In je ta šopek jurčkov, ki se je na dvorišču s kontroliranim poreklom odprl mojim očem, poimenoval za izkušene politike.

Že v torek bo trboveljska TV s seje najvišjega organa občine v svet poslala sliko štirih novih jurčkov, no, svetnikov SLS in enega samostojnega. Da Trbovci vidijo, kaj pomeni dober nateg. Kako stranka, ki doslej ni imela enega svetnika, po suhem pride do štirih. In kako natanko 1162 Trbovcev, ki so volili SNS in imeli pet svetnikov, pride na - kant. Ob vse svetnike. Se mi zdi, da bodo Mitja Rozina, Tomaž Vresk, Gregor Meterc in gospa Vida Janežič, nov SLS-ov trboveljski jurčkober, od Trbovcev težko dobili še kak glas.

Mimogrede: mi je zaupal gospejin mož Leon, ki je bil nekoč s srcem v SNS, da ima po ženinem odhodu v družini zdaj status - strankarske sirote. Ne samo on, 1162 Trbovcev je strankarskih sirot! En Jelinčič se jim pa smeje.

Tu pa je še peti bivši SNS-ovec, Metod Kurent, ki se bo zdaj šel nevezano politiko. V bistvu je njegov bivši strankarski šef Bogdan rekel, da je to pametna politika, tako da sem se vprašala, ali je torej šefu pustil ta neumno. Skratka: Metod bo po novem nepovezan svetnik, ker je vezan, sem izvedela, in bo ostal v podjetniških vodah. Ljubim vas v klobuke, jurčki, ker ste priznali: vedno, tudi kot podžupan, je bil Metod podjeten mož.

Je še rekel Bogdan, da filozofije zaradi menjave stranke ne bo menjal. Zato sem vprašala, ali tudi pogleda na sežigalnice ne. Je rekel, da je SNS vedno spoštovala okoljsko zakonodajo. In da tudi kot SLS, je bil odločen, nimajo namena hlapčevati Evropi. Pravzaprav ... Ko sta z Metodom še kot SNS Francozom iz Lafarge Cementa sadila drevesa, sta v bistvu kmetovala, ne hlapčevala. Veste, kaj? Mene so jurčki prepričali ...

*»Ni težko narediti, kar se mora.«
**»Ni težko narediti, kar se lahko.«
*** Bog!