Zasavska hvalnica norosti: Kar dežujejo

Prihajajoči vikendi sprostitve v Thermani nimajo nič z novico o Fakinovem odhodu.

Objavljeno
11. april 2018 12.14
Posodobljeno
11. april 2018 15.00
jer Ledena Fantazija, vreme, motivi
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Kadrovske novice so v teh dneh v Zasavju kot april. Ne vem, ali so tudi tako muhaste, vsekakor pa dežujejo vsak dan. Enkrat jih je za celo poplavo, drugič za močen naliv, za osvežujočo kratko ploho jih je žal še najmanj.

Še najbolj je vseslovenski in z njim lokalni zasavski kadrovski podij osvežila vest iz Laškega. Iz Thermane je ušla novica, da jo zapušča Samo Fakin, Trboveljčan, nekdanji direktor zdravstvene zavarovalnice, tisti, ki še ni dobro sedel na Thermanin direktorski stol, že je županu Laškega Francu Zdolšku odprl pogled na »pravo« plat trase tretje razvojne osi. Povedal mu je, da laški turizem pač ne potrebuje ceste v svet. Zdaj prvi turist Laškega odhaja po poldrugem letu mandata. Menda iz osebnih razlogov, domačini v Trbovljah pa že ugibajo, ali se morda (spet) ne podaja v politiko ... Vest o tem niti ne bi vzbudila hude pozornosti, če ne bi v manj kot dvanajstih urah iz Thermane prispela e-pošta, ki napoveduje prihajajoče »vikende sprostitve«. Seveda je vsaka povezava sproščene prihodnosti z novico o direktorjevem odhodu zgolj zlonamerna ...

Nakar Slovenske železnice. Tudi kadrovske menjave v tem mastodontu se dotikajo zasavskih logov. Zasavci nimajo nič s prepiri med bivšima sindikalnima prijateljema Albertom Pavličem in Silvom Berdajsem. Ima pa nova delavska direktorica Železnic, Pavličeva naslednica, zasavske gene: Nina Avbelj Lekić je občanka Žalca, a doma iz Hrastnika in roko damo v ogenj zanjo, da ji »pasjeseksualni« besednjak, kakršnega v prisluhih obvladujejo »ajzenponarji«, niti najmanj ni domač.

Tudi trboveljska izpostava javnega sklada za kulturne dejavnosti ima novo vodstvo: vajeti je prevzel Blaž Rojko  brez zasavskih genov.

Poplavo kadrovskih novic prinaša sklic aprilske seje trboveljskega občinskega sveta. Kot da bi bile vse »tršice« tega sveta rade ravnateljice trboveljskega Vrtca, samo en moški na vsem svetu pa ravnatelj Osnovne šole Trbovlje! Kaj se je zgodilo? Razvpiti ravnatelj iz Prebolda Oton Račečič kandidira za ravnatelja trboveljske OŠ. Slišim, da je na predstavitvi očaral prisotne. Čemur se ne gre čuditi. Tudi tršice iz celjske regije je nekoč povsem prevzel dalmatinski melos, ki je zazvenel s strun njegove kitare ... Nimajo prav tisti, ki oporekajo njegovemu ravnateljevanju tostran Mrzlice, češ da bi mu težka predla, ker ne pozna trboveljske mladine. Če upoštevamo, da je njegova partnerka nekdanja ravnateljica taiste šole Darinka Kostanjšek, verjamem, da je poučen o vseh najmanjših podrobnostih. Toda. Menda ima vseeno več možnosti za ravnateljsko funkcijo domačinka Petra Čede.

Katera od kandidatk bo sedla na stol Gordane Vranešič v Vrtcu, je težja dilema. Kar četverica se zanima zanj: Daša Bokal, Helena Dolanc, Mateja Funkl in Barbara Vodeb. Občinski kviaz pod vodstvom Irine Pintar z županjine liste ni imel težkega dela. Tako kot v primeru OŠ je tudi v primeru Vrtca v slogu balkanske mantre brigo moja, pređi na drugoga* vsem dal pozitivno mnenje. Pa ne, da prva trbovska gospodična Gabričeva nima svoje favoritke?!

Kakorkoli, slišim, da jo je vsaj v Zasavskem muzeju, ki ga vodi direktor z najdaljšim, približno 30-letnim stažem, v katerem od javnih zavodov na širnem Slovenskem Miran Kalšek, že našla: muzejsko svetnico, Murkovo nagrajenko Jano Adamič Mlakar, ki ravno zdaj na predlog prve gospodične raziskuje bratske vezi, ki so jih Trbovlje v svoji dolgi pestri zgodovini tkale predvsem z mesti bivše skupne domovine - in se pri tem nič ne naučile ...

*naj drugi rešujejo moje skrbi