Zasavska hvalnica norosti: Navihanci ti taki

Tudi Janko in Metka sta, ko sta se v gozdu izgubila, s prve hišice, ki sta jo našla, odlomila kos strehe.

Objavljeno
10. december 2015 18.35
Polona Malovrh
Polona Malovrh

En tak zaspan december smo pričakovali Zasavci. Zdaj pa se stvari dogajajo, da jih komaj dohajamo. Zagorjani so, kot je običaj zadnjih šestdeset let po vojni, spet pred drugimi. Prvega decembra, ko so drugi častili dan boja proti aidsu, so oni častili svetovni dan boja proti kondomom, 2. decembra so spremljali, kako se jim na novi ploščadi svetovno nagiba 18-metrska novoletna smrečica iz šentlambertskih gozdov, 3. pa so že gledali, kako - pada. Padla je iz preprostega razloga, kakor smo izvedeli: ker so Zagorjani pač mesec pred drugimi. Smrečico velikanko so podrli 3. decembra namesto 3. januarja, ko se bodo svojih dreveščkov lotili podirat drugi.

Ko je za padec izvedela prva trboveljska gospodična Jasna Gabrič, je pohitela v svojo praznično vasico s hišicami, jelenčki, srnicami in smrečicami preverit, ali njene, trbovske 1,5-metrske ali nekaj takega smrečice še stojijo. In res: vse so še stale. Zato je najlepšo po ... - ne, ni je podrla, ampak jo je pofotkala in objavila na facebooku s pripisom, da je trbovska majhna, ampak vsaj še stoji, hehe. Da pa ne bi prehudo prizadela zagorskega županskega kolego Matjaža Švagana, ki ga je menda prav na dan padca zelo bolel zob, je dodala nekaj takega, kot da, heheh, bodo pa sosedje ja razumeli njeno - navihanost.

Kot smo izvedeli, so sosedje razumeli, doma pa je prva trbovska navihanka čez noč dobila posnemovalce. Navihanci so se v noči s petka na soboto spravili na njeno vasico, jo posmetili in odlomili košček strehe z ene od hišic. Županja je bila ogorčena. Pa ji ne bi bilo treba biti. Najbrž je šlo samo za navihanost nadebudne trbovske mladeži, ki ima rada pravljice. Kdo ne pozna tiste o Janku in Metki? Tudi ta dva navihanca sta, ko sta se v gozdu izgubila, s prve hišice, ki sta jo našla, odlomila kos strehe. Saj nista mogla vedeti, da je od hude čarovnice. Navihanca pa taka.

Po navihani soboti je prišel nov navihan teden. Prvi mož Rudnika, predsedujoči skupščine hčerinskega Spektra in direktor Spektra v eni osebi Bojan Jelen je zdaj, pol leta po tistem, ko je ugotovil, da Spekter ne potrebuje direktorja - Boruta Dolanca, ne njega - navihano sklenil, da nekoga pa vendar potrebuje. Na obzorju je tako nov navihanec, pardon, direktor. Menda mu bo ime Jože, čeprav to ni bila razpisna zahteva. Če bo to Velikonjev Jože z RTH, bomo še videli, saj je kandidatov menda deset.

Te dni si je, slišim, oddahnila tudi kandidatka za direktorico trboveljskega CSD, gimnazijska profesorica Nasta Doberlet Bučalič. Kaj si ne bi. A veste, koliko navihancev ji je v zadnjih dveh tednih čestitalo?! Za neimenovanje, seveda, saj ukvarjanje CSD s samim seboj in krediti v njenem programu ni bilo predvideno. Verjamem, da tudi v programu novega šefa Roka Zupanca ne ...

Še en trboveljski rojak je še vedno trdno v direktorskem sedlu: Arman Koritnik. So nekateri njegovi rojaki napovedovali, da na Košorokovi hčeri, no, v Tešu, še rojstnega dne, 16. decembra, ne bo dočakal. Pa je že deseti dan tam. Upam, da Arman rojakom ne zameri - navihanosti.