Zasavska Hvalnica Norosti: Sirota moja občina

Primer Gabrič je vprašanje morale, ne amnezije.

Objavljeno
26. september 2014 13.51
TOPSHOTS-US-ENTERTAINMENT-BATMAN-EXHIBIT
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Okoljski državni sekretar Jure Leben ni magister znanosti, piše časopis. Po pomoti se je podpisoval z mag., dobil zato malce več plače, zdaj se zaradi tega kesa in bo višek denarja vrnil. Ko sem to prebrala, sem rekla: še je kes, eeh, upanje tudi za trboveljsko podžupanjo in župansko kandidatko Jasno Gabrič.

Verjamem namreč, kar mi je rekel župan Vili Treven, da mu je, ko ji je kot sodelavki ljubljanskega Radia Aktual ponudil podžupanstvo, da mu je torej najbrž pozabila omeniti, on pa pozabil preveriti, ali nima ženska poleg stalnega prebivališča v Trbovljah morda še kakšno začasno v prestolnici. In točno tako je bilo. Dvojna amnezija občino zdaj vsak mesec stane nekaj stotakov; samo avgusta je prevoz podžupanje na delo v Trbovlje stal dobrih dvesto evrov. Če je bila Gabričeva na začasni vožnji, no, podžupanski funkciji trideset mesecev, to znese okrog šest tisoč evrov. Župan se o amneziji ni izjasnil. Omenil je le vprašanje - morale.

Da gre v bistvu za čisto srečo, pa ni pomislil, kaj? Zamislite si, da bi se ženska namesto gor in dol ob Savi vozila na začasno domovanje recimo k Nadiži. Veste, koliko bi morala vrniti, če bi se morda kdaj po lebnovsko pokesala?! A Sava je Sava. Nekaj mladcev je Gabričevo, sem slišala, pred dnevi videlo v akciji v Zagorju. Kot smo izvedeli, se akcija ni odvijala niti okrog Regionalnega centra za razvoj (RCR) niti okrog Švaganove občinske hiše, čeprav na obeh dela kar nekaj Trboveljčanov, ki bi jim lahko kandidatka delila predvolilne obljube enako, kot jih je fantičem srednješolskega okoliša.

Ker se okrog RCR in pri Švaganu ni prikazala, je sklepati dvoje: da ve, na kateri občini je zaposlena in da je, bogme, zgolj površno gledala Batmana. Če bi ga, kot je treba, bi vedela, da sta teatralnost in silovitost, s katerima tako rada tolče po RCR, sicer odlični orožji. A le za posvečene, kakor je ugotovil že Batman. Glede zaposlitve na občini pa toliko. O tem, ali je Gabričeva sploh zaposlena na trboveljski, je v ponedeljek na seji občinskega sveta podvomil sam župan Vili. Tako nerodno je spet pljuvala RCR, da je nekaj sline odneslo še po trbovski občinski ekipi, zaradi česar je župan Treven Gabričevo dvakrat spomnil, na kateri občini dobiva plačan prevoz na delo, no, se pravi, na kateri občini dela, kar je opozicijo spravilo v glasen krohot, občinarje skoraj do nezemskih užitkov, mene pa v precep: ali gre za primer enojne, dvojne ali trojne amnezije?

Gabričeva je pozabila, da je v dvogovoru z županom v resnici sama, in je svoje mnenje vztrajno pakirala v celofan množine. Mi, je rekla. Razen če je imela v mislih nekatera imena s svoje liste? Recimo zadnje ime, Mojco Turnšek, ki ji je v posebni reviziji poslovanja TET pripadlo nekaj zanimivih stavkov, pri Gabričevi pa menda velja za strateško rezervo za stol direktorice občinske uprave. Če jima uspe, se Trbovljam obeta ženska trojka - še s podžupanjo Barbaro Žgajner na podčelu, slišim. Bog vas obvarji, mati občina, eeh, mati, je rekla Desetnica.