Zasavska Hvalnica Norosti: V tri logarske!

Obljubljali so nam energetsko, dobili smo pa Logarsko dolino!

Objavljeno
10. oktober 2014 19.37
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

So rekli, da bodo iz naše doline za Savo naredili energetsko dolino, dobili smo pa - Logarsko! Zdaj gremo lepo vsi skupaj v tri krasne. In edini, ki nas želi po skoraj pol stoletja, ko smo gradili dimnike, zidali, vlekli kable, šuslajtenge, polivali kolm, da je sploh gorel, ga prekladali, veliko nakladali, ko je bivši direktor Termoelektrarne Marko Agrež dolino želel zaokrožiti celo z objektom za termično obdelavo odpadkov, po vsem tem, torej, nas želi rešiti edino - Oleg. Pojdimo mi malo v tri krasne!

Čeprav v naši dolini zadnje čase diši bolj kot kdajkoli, nekaterim Logarska kar ne gre z jezika. Bolj jim leži - Lopovska. Tega ne znam razložiti, mislim pa, da je tudi povezano z vohom. To je kot s česnom. Je rekel tip v filmu, ko je pogovor nanesel na česen, da mu začno ob tej besedi delovati olfaktorne žleze. Po dramaturškem premolku je priznal, da mu ob česnu zaigra tudi srce. Česen me spomni na Olega, eeh, na Olgo, je zasanjano rekel. Kot zdaj mene naša Tet, no, se pravi Logarska, spomni na neke davno nabrane planike z Okrešlja.

Piko na i lepi naši Logarski je v petek pritisnil še kmetijski minister Dejan Židan, ki je že pred mesecem priznal, da ni nič žalosten, ker mu je Cerar vzel okoljski resor. Da ne bi bilo zadrege, sem v Tet preverila, kaj bo torej pri njih vendar počel kmetijski (!) minister. Pričakovala bi predsednika vlade, morda še gospodarskega ministra. Kmetijskega pa kar ne. Menda ja ne bo prišel gledat, kje bodo njive, ko bodo porušili elektrarno, me je zanimalo. Izkazalo se je, da je mister Dejan v petek obiskal našo dolino kot podpredsednik vlade. V naglici mi je navrgel, da že kar vidi, kje bi lahko zasadil - paradajz. So mi rekli, da sem ob tem pordečela. Ko paradajz. Pozab' na planike z Okrešlja.

Na svež zrak, v hribe, k Vikcu v Čolnišče, so se v nedeljo zvečer zatekli tudi Švaganovi iz zagorske doline. Slavili so nadvisoko, 78-odstotno zmago župana Švagana. Vlado Poredoš Orleški, najbolj muzikaličen ud Švaganovega Zagorja gre naprej, je rekel: "Še šolter u tem cimru je naš." Jaz sem razumela, da hoče Vlado povedati, da je Švaganovih 78 odstotkov za Zagorje kot ena cela elektrarna s šolterjem za luč prižgat vred. Švagan ni rekel nobene. Zakaj bi? V šesto je zmagal samo z menjavo imidža: s tri tedne staro bradico, kolikor je trajala volilna kampanja. Stranke mu ni bilo treba menjati ...

Še nekdo je v teh dneh promoviral lepe naše doline v beli Ljubljani: Igor Gošte, urednik lokalne ETV. Ko svež vetrič, kaj vetrič, ko monsun, fen in bonaca skupaj, no, kot bonaca ne, samo monsun in fen, je Igor zavel prek shoda za svobodo in pravičnost. Njegov nastop so poslali v tri krasne prek you tuba. Meni je najlepše, ko Igor spregovori o svojem romanu kot romanu o prebujanju iz zlaganega sveta, ki so ga komunistični oblastniki tudi njemu prikazovali vse od leta 1971, ko je, šolarček, moral pozdravljati "Za domovino, s Titom naprej". Dol s petokrako, je občinstvo spodbujalo Igorja. Če bi to vedela, pa našim dolinam ne bi rekla krasne, v tri krasne!