Zasavska hvalnica norosti: Več luči

Če ne moreš odpreti (delovnega) mesta, odpreš pač vas.

Objavljeno
03. december 2015 19.31
Miklavž
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Tudi v Zasavje končno prihaja − razsvetljenje. Več luči. To ne pomeni več delovnih mest, ampak več upanja. Ki, to je splošno znano, ugasne zadnje oziroma kasneje kot kakšno delovno mesto. Čeprav za eno delovno mesto več pa le vem.

Nadzorniki HSE šefu Blažu Košoroku že v drugo iščejo tehničnega direktorja. Prvič se je zanj zaman potegoval Zagorjan Marko Agrež, bivši direktor Teta. Zdaj so vrata v HSE odprta tudi drugim, saj se Marko najbrž ne bo več prijavljal, ko pa je tako lepo parkiran pri prijatelju na Elesu.

Upam, da bo šef HSE zdaj k sebi spet vzel Trbovca. Pa ne za to, da ga pošlje v Teš, kot je to doslej storil z že dvema: Matjažem Eberlincem in Armanom Koritnikom. Hudobe trbovske pravijo, da je Šalekom z njima v bistvu zavdal. Do predvčerajšnjim nisem verjela. V sredo pa se je v Teš z nastopom novega direktorja Armana zgodila − napaka. Kotel je ugasnil in pol Šalekov je zeblo. Me prav zanima, kaj je na to rekla Košorokova mama. Takole sredi zime tisoče ljudi prepustiti na milost in nemilost mrazu. Le dan prej je sin Blaž javno spregovoril o svojih napakah: »Če je to, da se srečujem s politiki, moja edina napaka, bo moja mama zadovoljna.« Če je tako, ima šef Košorok neverjetno srečo. Sin skromne mame je.

A posvetimo se raje zasavski temi, ki v teh dneh žal ne bo pregnana enkrat za vedno in tudi za dalj časa ne. Kvečjemu tja do Treh kraljev. Kdo, točno, nam bo luč dal, ne vemo. Kajti dati narodu več luči, je častno dejanje. Vsak, čeprav je prvi med občinarji, je ne more kar deliti. »Malo nas je, res,« je nekoč rekel prvi Zagorjan Švagan.

V Beli hiši bo, recimo, lučke prižgala Soskinova Beti. Ženska šteje 94 križev, je najstarejša vodnica po nacionalnem parku in vsak dan dela poln delovni čas. Iz Washingtona so jo poklicali, naj pride dat več luči narodu. No, pravzaprav prižgat nacionalno božično drevesce. Da ji bo dano tudi v živo zazreti se v oči predsedniku Obami, bo le dodana vrednost. Zanj, ne zanjo. Zakaj? Ker je Obama postal pozoren na gospo že predlanskim, ko se je pritoževala nad vladnimi počitnicami. Je rekla, da pri svojih letih pač nima toliko časa, da bi ga zapravljala z gledanjem lučk ...

V Trbovljah, recimo, pa je časa ravno za to dovolj. Prva gospodična Jasna Gabrič, ki po enem letu še ni odprla nobenega delovnega mesta, bo zdaj odprla delovno, eeh, praznično vas s hiškami, srnicami in jelenčki. Če ne moreš odpreti mesta, odpreš pač vas. Za lučke bo plačala 19 tisočakov. Nekaj jelenčkov je s ploščadi pred Pošto že ušlo v rondo in ima me, da bi kakšnega kar posvojila. Tako kot so lahko Trbovci lani posvojili smrečico v ajmerčku.

V Hrastniku bo pregon teme stal 16 tisočakov, v Zagorju pa župana nima smisla spraševati za ceno, ker ga bo tako in tako pobaral svetnik NSi Primož Štendler. Njegovo vprašanje vsako leto pride tako ziher kot Sveti trije kralji. Čeprav bo letos treba Švagana vprašati tudi po 18-metrski smreki, ki jo je dal posekati v Šentlambertu samo za to, da bo jutri zasijala na mestnem trgu. Lučke bo smel prižgati sam zagorski M..., M..., Miklavž.