Zasavska hvalnica norosti: Vsi mački po dolin'

V Zagorju je manjkala samo Esther Williams, da v živo zapleše svoj ples na vodi.

Objavljeno
19. november 2015 18.15
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje

Tisti, ki ga v petek, trinajstega, proti večeru ni bilo v Zagorje, je zamudil - vse. Tisti ziher ne fura lajfa.

Na mestnem trgu se je trlo mladih in starih. Trbovci bi rekli - firbcev. A v bistvu je zagorski živelj prišel, da v živo doživi plešoče barvne curke, zvočno-vodno kompilacijo, ki sta jim jo v sklopu prenove mestnega jedra omogočili država in Evropa. Čeprav brez uradnikov Švaganove vitke uprave, ki so se pred meseci opolnoči postavili v vrsto na eni od celonočno odprtih bencinskih črpalk, da so oddali vlogo za curčni projekt, danes v Zagorju tudi ne bi bilo vodnih užitkov - pa denar, ki je iz naslova evropskih projektov ostal nerazporejen, gor ali dol. Trbovski uradniki, recimo, niso šli stat na Petrol in curkov nimajo. Zato jih je minister za javno upravo Boris Koprivnikar prišel odpret v Zagorje. Tam je, če vprašate mene, manjkala samo Esther Williams, da v živo zapleše svoj ples na vodi.

Na prenovljeni ploščadi so bili Vlado Poredoš z Orleki, pa Bajta 13, pa zagorski pleharji in zagorski oktet. Nekaj Nezagorjanov se je čudilo najprej ta mal'mu Bajti, da je v stilu hiphopa pred vsemi opeval, kako se fura lajf u Z'gurji, nato pa se niso mogli načuditi še Vladu in Orlekom. Frajerji imajo zdaj en single, ki se mu reče Fešta in na katerem razkrivajo vse intimne podrobnosti poletnih zagorskih fešt po imenu Zagorska noč in Noč pred nočjo. Na njih ti, če nisi zadet, sam župan podari - kornet, se glasi eden najbolj udarnih Vladovih verzov.

Ko je nekaj gospa na ploščadi to slišalo v živo, pred samim ministrom, so sklenile roke in se pokrižale. Kot da ne bi vedele, da so Orleki posneli tudi videospot o zagorskih feštah z nazornim prikazom lajfa, ki se fura. V njem eno glavnih vlog razdeljevalca užitkov - ledenih, da ne bo pomote, kornetov - igra sam zagorski župan.

Mimogrede: občinski svetnik NSi Primož Štendler mu je v ponedeljek na seji spet očital fešte, od katerih imajo ljudje menda le mačka. Čudno. Ker v Orlekovem spotu mačkov ni videt. Švagan zato že razmišlja, da bi uvedel še Noč po noči. Pa da svetniku vsi pomagajo loviti mačka po dolin'.

Ampak minister je bil že brez njih navdušen nad tem, kako Švagan fura oblast. Če država in Evropa dasta denar za curke, zakaj ne bi imeli curkov? Prvi Zagorjan je na otvoritvi rekel, da je zagorska zgodba pravljica o mavričnih ljudeh, in ministru podaril šampanjec s toliko mehurčki, kolikor je Zagorjanov - okrog 17.000. Nakar so curke tudi uradno zagnali v ritmu We are the champions* in minister, ki je že prej imel besedo, si jo je izprosil še v drugo. Ni mogel, da Zagorju ne bi zaželel 17.000 uspešnih projektov. Torej vsakemu Zagorjanu enega.

Potem je v zagorski dnevni sobi, kakor je župan Švagan ljubkovalno imenoval prenovljeno ploščad, nekoliko zahladilo, zazeblo v noge. Nato se izza mavrice zasliši pobožna želja: »Kako bi pa v tejle naši dnevni prav prišlo talno ogrevanje ...« In prvi od 17.000 projektov, ki jih je Zagorjanom v bodoče zaželel minister, je bil rojen. Štendlerjevega mačka je v hipu spodrinil na drugo mesto.

* Šampioni smo