Zasavska hvalnica norosti: Z'lo počas'

Številka prihaja celo v Ellmau, pa da k nam ne bi?!

Objavljeno
25. maj 2017 23.07
Polona Malovrh
Polona Malovrh
Velikodušnost velja za svojevrstno obliko moči. Zato z »močnostnega« piedestala velikodušno ponujamo pomoč prvemu med zasavskimi knapi Janiju Žlaku in prvi trboveljski gospodični Jasni Gabrič. Prvi ima težave z degradiranimi površinami, druga predvsem z degradiranim zdravjem uboge mame občine. Danes jima ponujamo dva dobra zgleda iz tujih izkušenj, ki že dajeta rezultate.

Prednost ima gospodična. Pred časom si je nekaj malega dopisovala z občanom, prepričanim, da je v njeni moči, da uredi nevzdržne razmere v Zdravstvenem domu Trbovlje, ki se počas' sprevračajo v groteskne. Občan mi je povedal tole zgodbo. V (pre)polno čakalnico vstopi starejši par: vidno bolnega moža žena pelje mimo čakajočih naravnost do vrat ambulante. Kar se nekdo obregne, da tako pa ne bo šlo, da je treba pač čakati. Žena pojasni, da ima mož raka, da je nujno, nakar čakajoči raka označi za boniteto, ki - tega pa ni vedel! - daje bolnemu pravico, da gre prav počas' mimo vrste ... Človek človeku zver ali kako že pravijo?

Torej, prvi gospodični ponujamo dunajski recept Ko boli! 1450. To je brezplačna telefonska številka, ki so jo uvedli na Dunaju in je dosegljiva 24 ur na dan. Zdravstveni tehniki na liniji prisluhnejo človeku in presodijo, ali je pomoč urgentna, ter ga po najkrajši poti napotijo do najustreznejše obravnave. Vrste pred dunajsko urgenco se menda že krajšajo. Če bo pilotni projekt uspel, ga bodo uvedli po vsej Avstriji. Also* bo prišel tudi v Ellmau! Pa da v Trbovlje ne bi!? Tako bo imel bergdoktor Gruber še več prostega časa za vse bolne gospe in gospodične.

O direktorju RTH Žlaku sem prepričana, da mu bo zadeva s hiperakumulatorji všeč. Le da so v RTH zadrega šefi v SDH. Nekoč so v naših krajih že posadili takšne »akumulatorje«, ki naj bi iz onesnaženih tal hitro posrkali nakopičeno packarijo, težke kovine pa to. No, naše hitrorastoče vrbe na rudniških površinah so rastle z'lo počas'; kar niso hotele k soncu, kot bi bilo treba oziroma kakor hudo visoko ceno so zanje plačali naši knapi. Ta teden so v Ljubljani predstavili projekt GeoMerce, ki postavlja temelje novemu poljedeljstvu. To naj bi bilo videti tako, da posadiš rastlino, ki raste v premem sorazmerju s posrkanim nikljem, bakrom, cinkom ali na kar je pač cepljena, poljedelec pa vzporedno s hitrostjo rasti spremlja tudi nalaganje kovin v rožicah in ga primerja z vrednostjo, ki jo imajo te - kovine, ne rožice! - na trgu. Nisem zasledila, ali ta flora raste tudi na dioksine in furane. Na Vrhniki in okrog prestolnice bi ta hip šla za med. RTH bi čez noč še povečal svoj že tako dobri poslovni rezultat ...

Res, velikodušnost vsekakor je indikator moči. Tudi prvi mož trboveljske SDS Borut Dolanc se je dal velikodušno kandidirati v izvršilni odbor stranke - in od 666 dobil kar 277 glasov, kar je najboljši zasavski SDS-rezultat vseh časov. Počas', pa gre.

* torej