Zasavska hvalnica norosti: Življenje včasih boli

Žalostno je, če človek zamudi bitko za svoje zdravje.

Objavljeno
21. april 2017 13.52
shutt-injekcije
Polona Malovrh
Polona Malovrh

Sosedje Zagorjani so čist' preč. Pozabili so celo na »svoj« arzen - to je tisti strup, veste, kateremu je podlegla ena najbolj slavnih madam. Bovaryjeva, namreč. Te dni jih bolj zanima duševno zdravje sosedov Trboveljčanov, saj je glas o trboveljskih dogodkih že segel prek občinskih meja.

Ker v Trbovlje za praznik upora prihaja sam državni vrh z ameriškim veleposlanikom, bodo državljani Trbovelj za kratek čas postali drugorazredni - in se s tem morali celo sprijazniti. Kaj to pomeni? Zagorjani pravijo, da bodo Trbovcem po vsej dolini za nekaj dni celo »šohtelce zašvasali« in da bodo ukrepi tako poostreni, da ne bo dovoljeno niti plinov spuščati v zrak. No, to o plinih je zagorsko pretiravanje, saj se zmanjšanje tovrstnih emisij nanaša le na udeležence osrednje državne prireditve v trboveljskem Delavskem domu in še to le za čas trajanja le-te.

Trboveljčani bodo prireditev spremljali separirano - v posebni dvorani, kjer prepovedi spuščanja plinov ne bo. V resnici pa utegne kakšna bolj občutljivih trboveljskih duš doživeti lažji čustveni pretres zaradi prepovedi parkiranja okrog Delavskega doma. Čeprav bo prireditev 26. aprila, že v ponedeljek, 24., pred DD ne bo mogoče puščati konjičkov. Naslednji dan bo moral biti tudi pred Mladinskim centrom brisan prostor. V sredo pa bodo varnostni ukrepi dosegli vrhunec. Zaradi tega res lahko koga »kap potrofi«, kot rečejo naši Trbovci.

Kar pa je zelo nevarno, saj je dostop občanov Trbovelj do osnovnega zdravstva menda skoraj tako oviran, kot bodo te dni naše ulice oziroma kot je bil nekdaj prihod kraljeviča Marka na Kosovo, ki je, se ve, zamudil celo na bitko. Žalostno pa je, če človek zamudi bitko za svoje zdravje, pa čeprav le za dan ali dva. V nabiralniku me je čakalo pismo občana Trbovelj, ki ga je te dni dobila tudi prva trbovska gospodična Jasna Gabrič.

Kaj ji človek polaga na srce? Da je v občinskem Zdravstvenem domu nakopičenega toliko nezadovoljstva med uporabniki, zdravniki in osebjem, da je to videti že na daleč. Trboveljčani so v čakalnicah pred dispanzerji nejevoljni, živčni, po malem že agresivni, piše možak, ker ne vedo, pri katerem zdravniku bodo pristali, ali bodo sploh prišli tistega dne na vrsto in koliko ur bodo čakali. Zdravniki prevzemajo bolnike iz ambulant, ki ne delajo, ker ni zdravnikov, in tako se s pacienti ukvarjajo tudi po dvanajst ur in več. V tem času obdelajo po 90 pacientov, vmes pa so medicinske sestre, na katere čakajoči zlivajo gnev. Vsi so se znašli v položaju, v katerem trpijo, krivec pa je drugje, piše občan, ki se je tudi podpisal. Občina ima v svetu zavoda štiri člane od sedmih, pa se ne zgodi veliko.

Zdaj je ZD celo brez direktorja. Spet. Občina kot ustanoviteljica pa nič. »Če ne zmorete, se umaknite in nam (volivcem, o.p.) dajte možnost, da predčasno izberemo druge - sposobne,« še piše prvi gospodični njen »delodajalec« - občan.