Zgodbe izpod Triglava: Civilna moč

Če se domačini ne bi zganili, bi na otroško igrišče čakali še več let.

Objavljeno
28. julij 2015 19.36
Igrišče Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Blaž Račič, Jesenice
Čeprav na Koroški Beli otroci zadnja leta niso imeli na voljo niti ene gugalnice in je pobuda krajanov Koroške Bele za celovito ureditev otroškega igrišča pri tamkajšnjem TVD Partizan stara že več let, je lokalni politiki v občinski proračun šele letos uspelo vključiti 32.000 evrov za ureditev tega igrišča, ki bo edino dostopno vsem otrokom (igrišče pri vrtcu na Koroški Beli je namreč odprto le za otroke, ki obiskujejo tamkajšnji vrtec). Na občini so izgovor za dolgotrajno čakanje otrok s Koroške Bele na urejeno otroško igrišče našli v opravičilu, da je v občinskem proračunu premalo denarja za vse potrebe.

Denarja v občinskem proračunu je premalo (ne le za otroška igrišča, ampak tudi za številne druge potrebe) predvsem zato, ker je občina leta 2012 za prioriteto izbrala športno dvorano Podmežakla in njeno obnovo, ki je stala deset milijonov evrov in je za precej let počrpala dobršen del investicijskega potenciala občine. Tako vzrok, da je v proračunu za otroška igrišča malo denarja, ni gospodarska kriza ali druge objektivne okoliščine, ampak predvsem odločitev lokalne politike, ki se zdaj otepa odgovornosti.

Na občini namreč v času, ko so sprejeli odločitev za celovito posodobitev dvorane Podmežakla, občanom niso jasno povedali, da bodo zaradi te investicije druge investicije morale počakati. Ljudje bi pojasnilo razumeli, saj je vsem jasno, da je na Jesenicah hokej šport številka ena. Tega občinarji z županom Tomažem Tomom Mencingerjem na čelu niso odkrito povedali, zdaj pa se izgovarjajo na objektivne okoliščine.

Če izpostavimo še aktualni dejstvi, da je hokejska dvorana s pet tisoč sedeži zdaj vrhunsko opremljena (občina pa na ta račun zadolžena), hokej pa amaterski, se investicija zdi neupravičena, o dediščini košarkarskega prvenstva pa sploh ni treba izgubljati besed.

Hkrati se v civilni pobudi za ureditev otroškega igrišča, ki jo vodi Rok Pekolj, domačin s Koroške Bele, zlahka prepozna tudi dediščina, ki jo je na Jesenicah zapustil Ahmed Pašić, ki je pomladi s trebuhom za kruhom po boljše življenje odšel v širni svet. Pobuda za ureditev otroškega igrišča na Koroški Beli ima sicer daljšo zgodovino, a je Pašićev zgled Blanom (prebivalcem Koroške Bele) dal dodatno spodbudo, da se občinske politike niso ustrašili in so – zelo enostavno – od občinarjev zahtevali svoje. Arogantna oblast je Blanom ob »hrupu«, ki so ga zganjali, morala prisluhniti. Če se domačini ne bi zganili, bi na otroško igrišče čakali še več let.

In prav to je bistveno sporočilo, ki ga zdaj Jesenicam (in tudi drugim skupnostim) prinašajo Blani: oblast je ohola, odtujena od dejanskih potreb ljudi in bolj kot ne sama sebi namen, zato je zelo pomembno, da se civilna družba prebudi. Razsvetljeni (izobraženi), aktivni, z jasnim ciljem delovanja v skupnost povezani vztrajni posamezniki, ki delijo skupne vrednote, pa so gradniki civilne moči.