Alternativa je kaos

Da Zidarjev SCT plačuje z veliko zamudo, so vedeli vsi, a so z njim kljub temu sodelovali.

Objavljeno
25. februar 2011 20.20
Aleš Stergar, gospodarstvo
Aleš Stergar, gospodarstvo
Spremembe zakonodaje, ki jih je vlada pripravila za področje sive ekonomije, plačilne nediscipline in insolventnosti, se zdijo malemu gospodarstvu nezadostne. Včeraj so pri navajanju oblik pritiska na izvršilno in zakonodajno vejo oblasti napovedali še blokado države, in to za ponedeljek pred veliko nočjo. Kljub štiripetinski podpori se bodo o mirnem in dostojanstvenem protestiranju v prestolnici in blokadi odločali na seji najvišjega obrtniško-podjetniškega organa.

S pošiljanjem prošenj za obročno plačevanje davkov in prispevkov hočejo obrtniki in podjetniki birokracijo zasuti z delom. Kar koli si že mislimo o storilnosti javne uprave, takšno obremenjevanje ne bo zmanjšalo administrativnih ovir. Kvečjemu povečalo napetosti. Dvigovanje gotovine bo povzročilo neprijetnosti bankam, ki za malo gospodarstvo že zdaj nimajo pravega posluha.
Zaradi bankomatov brez denarja bodo imeli težave drugi komitenti bank, a tudi malo gospodarstvo samo. Če ne bo gotovine, bo marsikdo prisilno zmanjšal svoje stroške ali pa račun poravnal s plastičnim denarjem, ki ga mali zasebniki nimajo najraje in ga pogosto ne sprejemajo. Bodo kavice stregli na kredo?

Prisilna poravnava je navadna kraja, opozarjajo v OZS. Kdo pa bi pristal na to, da bi mu delodajalec izplačal zgolj tridesetodstotno plačo, in še to čez dve leti, sprašujejo. Najbrž nihče. K takšnemu delodajalcu verjetno sploh ne bi šel. Večina sedanjih dolžnikov in kandidatov za prisilno poravnavo ali stečaj v težave ni zašla čez noč. Da Zidarjev SCT plačuje z veliko zamudo, so vedeli vsi, a so z njim kljub temu sodelovali, kraval pa so zagnali, ko je družba tudi formalno zašla v likvidnostne težave.

Na spletnih forumih priprave na obrtniško-podjetniško državljansko nepokorščino niso deležne soglasne podpore. Tudi med zaposlenimi in lastniki idila ni popolna. V napoved nepokorščine so v OZS vgradili varovalko: zahtevajo samo primerne pogoje za gospodarjenje, ob načrtovanju aktivnosti pa pričakujejo, da bosta vlada in parlament hitro ukrepala. In kaj, če je to, kar je že pripravljeno, vse? Bo dovolj formalno sprejetje v državnem zboru? Alternativa je le kaos.