Bavarska pot

Mogočna bavarska avtomobilska in druga industrija podpira kar tri nemške vogale.

Objavljeno
16. september 2013 21.34
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
»Poglejte si Bavarsko!« je bilo vse, kar so morali v že pol stoletja vladajoči bavarski Krščansko-socialni uniji (CSU) napisati na predvolilne plakate, dodali so le fotografijo svojega prvaka Horsta Seehoferja: »Naš ministrski predsednik!« Skoraj polovici volivcev bogate nemške dežele je to zadostovalo, Seehoferjeva CSU bo v Münchnu spet vladala sama, potem ko je morala v minulem mandatu sodelovati z liberalno FDP. Ta zdaj ni prestopila niti parlamentarnega praga, socialdemokratski izzivalec Christian Ude pa se je sicer izkazal kot dolgoletni münchenski župan, a so se Bavarci razgledali po vsej deželi in zasluge za lep pogled pripisali CSU.

Bavarska gospodarska rast je solidna, brezposelnosti še vedno skoraj ni, mogočna avtomobilska in druga industrija pa ne prinaša le domače blaginje, ampak podpira tri nemške vogale: poleg Bavarske sta samo še deželi Baden-Württemberg in Hessen plačnici v nemški sistem podpore revnejšim deželam, vsi drugi podpore prejemajo. Seehoferju, ki je po izgubi absolutne oblasti pred petimi leti prišel reševat svojo stranko, se je posrečilo obuditi zmagovito kombinacijo spoštovanja tradicije in spodbujanja visoke tehnologije, ki je že vse od konca druge svetovne vojne odlikovala deželo usnjenih in svetovnih avtomobilskih in drugih podjetniških prvakov.

Povojna kmetijska Bavarska je res veliko pridobila z umikom predvojne industrije iz Berlina in vzhodne Nemčije, vanjo so se zatekli tudi milijoni nemških pregnancev iz Vzhodne Evrope. Podjetniški in človeški kapital pa bi se skupaj s finančnim iz Marshallovega načrta iztekel v prazno, če ga ne bi spremljala pametna gospodarska politika.

Kritiki zatrjujejo, da v nobeni nemški deželi ni tako težko preseči socialnih razlik, volivci pa so modro-belo kombinacijo »dirndlov« in visoke tehnologije, alpske lepote podeželja in svetovljanstva velemest vseeno pripisali vladajoči stranki, in ne opoziciji. Gospodarski uspehi in močna deželna politična identiteta so brez težav zasenčili tudi afere, ki jih v zadnjem času na Bavarskem ni manjkalo. Deželna banka BayernLB je z nakupom avstrijske banke Hypo Alpe-Adria davkoplačevalcem povzročila milijardne izgube, deželni parlamentarci, med njimi številni iz vladajoče stranke, so kljub zakonski prepovedi zaposlovali žene in otroke, vlada pa je tako razjezila državljane z uvedbo univerzitetnih šolnin, da jih je morala preklicati.

Z briljantnim zasebnim gospodarstvom in političnim voditeljem, ki zna igrati na strune lokalne identitete, bo Bavarska še naprej lahko vlekla niti tudi v Berlinu, če bo novo vlado sestavila voditeljica sestrske krščanskodemokratske stranke Angela Merkel. V nemški prestolnici se lahko bojijo bavarske ofenzive za avtocestne cestnine in proti velikim elektrovodom v naseljenih predelih, pa čeprav bi bili nujni za prehod na obnovljive vire energije. Dežela, ki svoje avtomobile in druge vrhunske izdelke prodaja po vsem svetu, in ne predvsem v Evropi, bo zato, ker so njeni ustanovni očetje zasebnemu gospodarstvu pustili krila, še naprej delila lekcije dobrega vladanja tudi vsem evropskim Grčijam.