Bela hiša brusi kremplje

Kritiki v Washingtonu so nastajajočo vlado že označili za vojni kabinet.

Objavljeno
23. marec 2018 22.33
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
General s tremi zvezdicami in izkušnjami z bojišč, ki je dajal prednost diplomaciji pred puškami, ni bil dovolj oster. Ameriški predsednik si je zato za svetovalca za nacionalno varnost izbral diplomata, ki nikoli ni izkusil boja, zato v resnici ne mara diplomacije in bolj verjame v puške.

Z odhodom H. R. McMastra in prihodom Johna Boltona ZDA dobivajo zanimivo ekipo za nacionalno varnost. Poleg Boltona bo prvi diplomat konservativni republikanec Mike Pompeo, ki ima podobna stališča do reševanja konfliktov z ameriško vojaško močjo. Slednjega naj bi na čelu obveščevalne agencije Cia nasledila Gina Haspel, ki je na Tajskem vodila eno od skrivnih ječ ameriških obveščevalcev, v kateri so zasliševali z mučenjem.

Bolton je delal za vse zadnje štiri republikanske predsednike, od Ronalda Reagana do obeh Bushev, pod Donaldom Trumpom bo dobil največji vpliv in moč. »Ni Združenih narodov, mednarodno skupnost je včasih mogoče voditi z edino resnično silo na svetu, ZDA, kadar to ustreza našim interesom in nam drugi sledijo,« je dejal že leta 1994. Takšna stališča so se od takrat samo še okrepila, v zadnjih mesecih je drugega za drugim nizal pozive za vojaško urejanje sveta. Televizija potrebuje ihtavo provokativnost in morda bo v Beli hiši nekoliko unesel takšne skrajnosti. Še posebno ker je novi svetovalec za nacionalno varnost edini visoki uradnik z resnimi diplomatskimi izkušnjami.

Toda kritiki v Washingtonu so nastajajočo vlado že označili za vojni kabinet, Boltonovo imenovanje pa za »naravnost strašljivo«. V Pekingu, Moskvi in Washingtonu, na čelu treh največjih vojaških sil, sedijo voditelji, ki so svoj vzpon na oblast zgradili na razpihovanju nacionalizma in ki ves čas govorijo o zmagah. Kar na koncu vedno pomeni poraz za vse.