Bizarna limonada v KPK

Pričakovani »ukaz« šefa države še ni prispel na Štefanečev naslov. In tudi ne bo.

Objavljeno
03. december 2015 18.44
Rok Kajzer
Rok Kajzer
Le mesec in nekaj dni ni minilo od naslova v Delu, da je Komisija za preprečevanje korupcije klinično mrtva. »Če bi imeli med seboj tako močne konflikte, si težko predstavljam, da bi lahko kakovostno izvrševali svoj mandat,« je takrat razmere v Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) komentiral nekdanji član senata Rok Praprotnik, sedanja članica Alma Sedlar pa je predsednika države Boruta Pahorja tretjič dramatično pozvala, »naj nekdo vendarle nekaj naredi«.

In ko so se oči uprle vanj, je ta komisijo hladno pozval, naj »s prizadevnim in strokovnim delom povečuje zaupanje v poslanstvo KPK«. Preslišal je vse pozive in dejstvo, da je edini, ki lahko ustavi norosti v komisiji. Pa pri tem sploh ni pomembno, ali je Boris Štefanec res angel, Alma Sedlar pa nekakšna veleizdajalka, pomembno je, da ne nastopi prava smrt komisije.

Štefanec, ki bi moral že dolgo tega podpisati odstopno izjavo, se namreč sklicuje prav na Pahorjev ukaz o imenovanju in dvomimo, da bi preslišal njegov neformalni ukaz, naj se umakne. Ta tihi ukaz do danes še ni prispel. In tudi dvomimo, da bo. Tudi zato se bo limonada na KPK nadaljevala.

Na koncu seveda ostaja vprašanje, ali še naprej pozivati oba predsednika k ustreznim dejanjem. Predsednik republike kljub dejstvu, da je imenovanje prvega moža KPK pustilo največji madež v njegovem mandatu, ne želi prevzeti odgovornosti, Štefanec pa bo svoj položaj očitno branil do zadnjega. Prvi bo sicer dejal, da se je z drugim pogovoril, a se bo končalo kot že večkrat prej. Šef boja zoper korupcijo bo zagotovil, da je kljub terminalni fazi, v kateri je KPK, vse v najlepšem redu, šef države pa bo vse to – tako kot nazadnje – pospremil s pozivom k uspešnemu delovanju pri preprečevanju korupcije.

Bizarno? Blag, a primeren izraz.