Boj z ideologijo

Z vsakim napadom se manevrski prostor za iskanje rešitev nekoliko zmanjša.

Objavljeno
04. junij 2017 22.37
Jure Kosec
Jure Kosec
Terorizem je v soboto na Otoku udaril že tretjič v zadnjih treh mesecih. Tako kot pri napadih v Westminstru in Manchestru so bile žrtve dejanja civilisti. Napad je sledil vzorcu prejšnjih dveh, a ju ni v celoti posnemal. Po sofisticiranosti je bil identičen tistemu, ki se je marca zgodil le nekaj kilometrov stran, v središču britanske politične moči. Po izbiri tarč je bil bliže tistemu, ki se je zgodil v Manchestru. Okrožje okoli Borough Marketa je znano po svojem nočnem življenju, kot priljubljeno shajališče Londončanov, polno restavracij in pubov. Kraj, ki v marsičem odseva zahodnjaški način življenja in svobodo, ki je njegova temeljna značilnost.

Motivi, ki stojijo v ozadju sobotnega in prejšnjih dveh napadov, so jasni. Tudi politiki, ki je pogosto soočena z dilemo o tem, kako se nanje pravilno odzvati. Britanska premierka Theresa May je danes že tretjič morala stopiti pred javnost in ponoviti, da se država ne bo uklonila teroristom. A tokrat je bila mnogo bolj jasna o tem, kdo so bili tisti, ki so hladnokrvno vzeli življenje sedmim ljudem. Boj proti »zlobni ideologiji islamističnega ekstremizma« je označila kot enega od glavnih izzivov našega časa in poudarila, da je bilo v Britaniji doslej zaznati občutno preveč tolerance do ekstremizma. K temu bi lahko dodala, da je odgovornost za to na plečih obeh največjih političnih strank. Strah, da bi soočanje s problemom načelo družbene odnose v eni najbolj tolerantnih držav na svetu, je bil še do pred kratkim prevelik. Toda dejstvo je, da se z vsakim novim napadom manevrski prostor za iskanje rešitev nekoliko zmanjša.

Življenje medtem teče dalje. To je ultimativen dokaz odpornosti britanske družbe in demokracije. V Združenem kraljestvu bodo v četrtek potekale parlamentarne volitve, ki bodo prinesle novo vlado. Kakršnakoli že bo, bo na napad morala odgovoriti.