Čas je za umirjanje žoge

Pri urejanju plačilne discipline se stvari vendarle premikajo.

Objavljeno
16. februar 2011 22.26
Aleš Stergar, gospodarstvo
Aleš Stergar, gospodarstvo
Z napovedjo državljanske nepokorščine v obliki neplačevanja davkov in prispevkov, dviganja gotovine iz bank in javnim protestom sredi marca v središču prestolnice v obrtno-podjetniški zbornici še naprej prilivajo olje na ogenj. Drži, da je malo gospodarstvo v kriznih časih imelo še večjo škodo kot tako imenovano veliko gospodarstvo. Posebej močno čutijo krizo v obeh najmočnejših dejavnostih, gradbeništvu in prevozništvu, kjer so se številke o zaposlenih in subjektih v zadnjih dveh letih prepolovile.
Drži tudi, da je bila prav OZS morda prva, ki je Pahorjevo vlado takoj po nastopu mandata opozarjala, da je kriza že tu in da je treba ukrepati. V GZS so še mesece pozneje govoričili, kako bo Slovenija ekspresno izšla iz težav. V OZS na svojih majskih forumih že leta pripravljajo seznam zahtev do vlade. Če se je njihovo število v času konjunkture manjšalo, v kriznih časih pričakovano raste. Plačilna nedisciplina in siva ekonomija sta na seznamu stalnici. Ne drži pa povsem, da je vlada na lanske zahteve povsem pozabila. Posebej pri urejanju plačilne discipline so se stvari premikale v pravi smeri.

Morda prepočasi, zato je bila decembrska grožnja z državljansko nepokorščino dobrodošla spodbuda vladi, da pospeši svoje prizadevanje tudi na področju malega gospodarstva. Ker se v današnjih časih očitno kaj doseže samo na silo, je po svoje mogoče razumeti tudi januarsko nadaljevanje priprav na nepokorščino, malo manj robatosti pa bi pričakovali pri napadih na vlado in ministre. Posebej tistih resorjev, ki so za reševanje krize vendarle nekaj naredili. Pričakovati, da bo nova zakonodaja prinesla rezultate čez noč, je iluzorno.

Napoved neplačevanja davkov in prispevkov, čeprav le začasna, se v trenutku, ko se zakonodaja spreminja po obrtniško-podjetniških željah (v nekaterih drugih krogih nad rešitvami pri plačilnih rokih niso najbolj navdušeni, če malega dela sploh ne omenjamo), zdi malo primerna metoda za urejanje plačilne nediscipline. Revolucionarni shodi prav tako. Da o učinku dviganja gotovine iz bank – še dobro, da jo sploh imajo – niti ne razpredamo. Ustavite konje, bi kazalo svetovati. Svoje ste dosegli.