Cenejša elektrika

Država bi morala take pobude podpreti, vendar vanje vgraditi tudi nekaj državnih ciljev.

Objavljeno
04. september 2014 22.10
šipić elektrika
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Zveza potrošnikov Slovenije, ki je izgubila državno financiranje in za preživetje potrebuje novo članstvo, je napovedala, da bo zbrala skupino porabnikov elektrike, ki bodo skupaj močnejši v pogovorih s trgovci in tako lahko iztržili tudi nižje cene. To je, kljub vsem očitkom, zelo dobra pobuda. Sodelovanja v Sloveniji manjka na vseh področjih, tudi pri združevanju ponudb kmetij in podjetij, raziskovalcev in fakultet z gospodarstvom, pa vse do ljudskega odločanja, kdo bo vodil državo in občine.

To, da je znanje o organiziranju take skupine moralo priti iz tujine in da je treba to znanje plačati v tujino, je sicer težava, ki pa prav tako izvira iz nedozorelosti sodelovanja med ljudmi in neinventivnosti. S kapo ZPS, ki ima še dobro ime, bi namreč akcijo lahko organizirala tudi vsaka nekoliko sposobnejša slovenska komunikacijska družba. Trg z elektriko deluje.

Znesek 30 evrov na vsako sklenjeno pogodbo z odjemalci elektrike, ki je bil pri tem omenjen, pa je, kar je tudi dobro, odprl razpravo, kakšen je trg elektrike v Sloveniji. Trgovcev ni malo, vsi pa imajo v teh časih zelo podobne težave. Cene elektrike na trgu so se zelo znižale, prispevki in davki so se povišali. Zaradi žleda bo letos tudi omrežnina morala prinesti več denarja, sicer bo razvoj omrežja zastal. Poleg vsega tega se je manevrski prostor trgovcev za znižanje cen zožil na nekaj evrov na leto. Z zelo ugodnimi ponudbami namreč ustvarjajo izgubo, česar javno sicer ne priznajo, na štiri oči pa že.

Razmere bodo gotovo vplivale tudi na odziv trgovcev na razpis ZPS. Če jim bo ta ponudila 5000 novih odjemalcev, bo to pomemben trg. Vendar trgovec, ki bo ta paket dobil, ne bo mogel računati na ležernost večine odjemalcev elektrike, ki zlepa ne zamenjajo ponudnika elektrike. Skupina bo namreč po napovedih gibljiva, ponudnika bo, če bo treba, zamenjala vsako leto. Če bo trgovec z njimi imel izgubo, torej ne bo blagodejnega učinka na poslovanje, mogoče le izboljšanje podobe v javnosti. Vsem pa trgovec ne bo mogel dati takih popustov, saj živi od rednih cen.

Število zamenjav ponudnikov elektrike se je letos zmanjšalo. Poleg tega, da so cene energije tako nizke, da pomenijo le še tretjino računa za elektriko, bo ta trend težko spremeniti. Trgovci lahko s spretnim trgovanjem na borzah znižajo le ceno energije, davkov, prispevkov in omrežnin pa ne. Če bo država uvedla še prispevek za stabilnost elektroenergetskega sistema oziroma za delovanje termoelektrarn, bo delež energije na računu še nižji. Država bi zato morala pobude, kot je ta iz ZPS, podpreti, vendar vanje vgraditi nekaj državnih ciljev, denimo večjo učinkovitost porabe energije in večji delež trajnostne energije. Pobuda ZPS zdaj meri le na ceno elektrike, pri čemer uporabniku ni treba spremeniti nobene navade, ni treba, denimo, ugašati naprav in uporabljati pokrovk na električnih kuhalnikih.