Cunami med nadzorniki

Torek je bil dan za vladni kadrovski udar v nadzornih svetih največjih finančnih institucij.

Objavljeno
11. junij 2013 22.45
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo
Torek je bil očitno dan za vladni kadrovski udar v nadzornih svetih obeh največjih institucij v državi, NLB in Zavarovalnice Triglav. V obeh primerih smo danes dobili zanimivo in vsaj delno presenetljivo novo nadzorniško ekipo.

Kar zadeva NLB, vedo dobro obveščeni povedati, da je cvetober sedmih novih nadzornikov potrdila sama premierka Alenka Bratušek: izbor Franceta Arharja, verjetno ta čas najuglednejšega slovenskega finančnika, tako nekateri komentirajo tudi kot poskus njenega osamosvajanja od političnega »očeta« Zorana Jankovića, ki naj bi med nadzorniki največje banke vendarle raje videl Aljošo Tomaža – ta je v ponedeljek pristal med nadzorniki NKBM.

Če je uvrstitev izkušenega nekdanjega guvernerja Banke Slovenije med nadzornike NLB pričakovan in koristen korak, ki smo ga pričakovali že za časa prejšnje koalicije, je manj razveseljivo dejstvo, da med njimi ni več tujcev, ki bi lahko prinesli marsikatero dragoceno izkušnjo iz tujine. Očitno so tej vladi odveč.

Politični vidik poudarjamo, ker je ključen: NLB je v lasti države, ki je politična institucija par excellence – in novi nadzorniki NLB bodo imeli veliko moč: odločali bodo o usodi uprave pod vodstvom Janka Medje, o prodaji zaseženih delnic Mercatorja, o biti ali ne biti marsikaterega prezadolženega slovenskega podjetja, o izpeljavi polmilijardne dokapitalizacije.

Nič čudnega torej, da so vplivni politično-lobistični krogi zadnje mesece precej grobo pritiskali na »stare« slovenske nadzornike banke. Enak scenarij zdaj verjetno čaka njihove naslednike – še posebno če bodo svojo nadzorniško vlogo vzeli resno in prisegali na strokovnost in neodvisnost od zakulisnih in političnih pritiskov.