Dnevi odločitev za vlado in njeno predsednico

Koalicija bo pokala po šivih, dokler se ne bodo razčistila razmerja v PS.

Objavljeno
15. september 2013 21.27
Seja ekonomsko socialnega sveta
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika

V prihodnjih dneh si bodo dogodki na političnem parketu sledili po sistemu vezane posode - vsak od njih bo usodno vplival na naslednjega in na razplet, ki lahko privede tudi do predčasnih volitev. Že v ponedeljek bo minister za finance predstavil projekcije rebalansa prihodnjega proračuna; odgovoril bo torej na vprašanje, kdo bo moral popustiti. Gregor Virant, ki ne privoli v zviševanje davkov, Karl Erjavec, ki ne da letnih dodatkov k pokojninam, Igor Lukšič, ki nasprotuje nižanju socialnih transferjev, ali Alenka Bratušek, ki v senci bruseljskih zahtev poskuša čim bolj zmanjšati primanjkljaj v državni blagajni. Ta trenutek so vse štiri strani trdno za svojimi okopi. Da ne pričakuje dogovora - vsaj v ponedeljkovem krogu -, je že nakazal Karl Erjavec, ki je za torek sklical sestanek, na katerem bo vrh Desusa govoril celo o izstopu iz koalicije.

Četudi se zdi razpad vlade ta trenutek manj verjeten scenarij, te možnosti nikakor ni mogoče izključiti. Večinoma bo odvisna od potez, ki jih bo vlekla ministrska predsednica Alenka Bratušek. Nobenega dvoma namreč ni, da je ostrino koalicijskih partneric, zlasti Desusa, pa tudi SD, v zadnjih tednih stopnjevala vse bolj očitna šibkost predsednice vlade v spopadu za predsedniški položaj v Pozitivni Sloveniji. Povedano drugače: ko bo - če bo - Bratuškova prevzela voditeljski položaj v svoji stranki, bo bistveno močnejša tudi v vladi. Če pa ga bo izgubila ali se bo spopadu poskušala izogniti, bo to tudi konec njene vladavine.

Zdaj je že jasno, da se Zoran Janković ne namerava prostovoljno umakniti. Scenarij, ki bi bil za stabilnost PS in s tem sedanje vlade najugodnejši, da bi torej Bratuškova uradno prevzela stranko, ljubljanski župan pa bi jo pri tem podprl, se zdi vse manj verjeten. Zato bo premierka v prihodnjih dneh prisiljena javno napovedati svojo kandidaturo za predsednico. Tudi če bo po tem vstopil v tekmo za predsedniški položaj še Janković, Bratuškova ne bo brez možnosti za zmago. Vsaj poslanci dobro vedo, da gredo v nasprotnem primeru takoj na predčasne volitve, na katerih stranka nikakor ne bi mogla ponoviti zadnjega rezultata. Seveda pa odprti spopad za PS ne bo brez posledic; zagotovo bi močno pretresel stranko, v najslabšem primeru pa celo razdelil poslansko skupino in s tem oslabil vladno večino v parlamentu. Bratuškova bi torej lahko izgubila, tudi če bi na kongresu premagala Jankovića.

Zato premierka očitno okleva in zavlačuje. A čas se izteka. Vlada bo imela pri ključnih odločitvah zvezane roke in koalicija bo pokala po šivih, dokler se ne bodo razčistila razmerja v Pozitivni Sloveniji. Bratuškova je pred dnevi povedala, da bi vlada naredila več, če bi imela tako zavzete podpornike, kot jih imajo slovenski košarkarji. In pri tem spregledala dejstvo, da navijači množično pridejo šele takrat, ko ekipa začne zmagovati.