Dno dna

Pisarne bodo težko uporabili za stike z volivci, če so tajne ali pa jih ni.

Objavljeno
30. maj 2017 23.50
Anuška Delić
Anuška Delić

Zelo preprosto je. Evropski poslanec prejme od evropskega parlamenta (EP) vsak mesec 4342 evra za financiranje potreb evropske pisarne v svoji matični državi. Evropski parlament za to porabo ne zahteva potrdil, dokazil, računov, ničesar. Ne, instituciji, v kateri sedijo edini izvoljeni predstavniki državljanov držav Evropske unije, je povsem dovolj, da se zanese na čisto vest poslancev. Pravi namreč, da bi bil nadzor te javne porabe predrag.

To že več let vedo tisti, ki se z Brusljem in njega mehaniko ukvarjajo poklicno ali ljubiteljsko. Vedo tudi, da evropski poslanci vsak poskus omejitve ali nadzora nad to nebrzdanostjo zavrnejo z udobno večino. Javnost tega ne ve, ker je bolj ko ne udobno oddaljena od evropskih centrov moči. Ne zanimajo je, ker so odtujeni, nabuhli, dolgočasni in neznosno zapleteni. Zanimajo jo le takrat, ko jo evrokrati udarijo po žepu.

In to se že več let dogaja vsak mesec. Evropski davkoplačevalci plačujejo za evropske poslanske pisarne, toda le 66 odstotkov poslancev jih ima. To zdaj vemo zaradi 48 novinarjev, ki so več mesecev brskali in kopali po vseh 28 državah članicah, da bi izkopali podatke o tem, kje so pisarne evropskih poslancev, kdo so njihovi lastniki in komu torej izvoljeni predstavniki ljudstva plačujejo najemnino. Čeprav naj bi poslanci te pisarne uporabljali tudi za stike z volivci – kar bodo težko storili, če so tajne ali jih ni –, so novinarji ugotovili, da kar 249 evropskih poslancev nima pisarne ali pa jo je nemogoče izslediti.

Za izplačilo dodatka za financiranje pisarn evropski parlament vsako leto odšteje približno 39 milijonov evrov. Če tretjina poslancev pisarne sploh nima, to pomeni, da je namenska poraba najmanj 12,5 milijona evrov na leto vsaj sporna, če že ne na široko odprta za zlorabe. In to je zgolj optimistična interpretacija.

Preberite tudi: 

V evropisarnah vsako leto ponikne 39 milijonov evrov

Polovica naših evroposlancev problematičnih

Novinarji iz vse EU tožijo evropski parlament

Več o Projektu Evroposlanci preberite v našem spletnem DOSJEJU.