Do bridkega konca

Bo vsaj v zadnjih dneh vlade etika nad politiko in nadzorom nad denarjem?

Objavljeno
06. marec 2013 21.37
suhadolnik elektrika
Borut Tavčar, gospodarstvo
Borut Tavčar, gospodarstvo
Mogoče bo etika le postala vodilo kadrovanja v državnih podjetjih in odhajajoča vlada Janeza Janše s kadrovskim bazenom SDS danes in v prihodnjih dneh ne bo izkoristila »priložnosti« za prevzem popolnega političnega, ne strokovnega, nadzora nad slovensko energetiko. Jutri so na vrsti nadzorniki Gen energije, ki lahko izpolnijo nalogo centrale in pod točko razno direktorju družbe Martinu Novšaku predstavijo pogubno negativno mnenje o poslovanju ter ga razrešijo.

Ni pomembno, kako verodostojno je to mnenje, pomembno je, da je zadaj dejansko nadzor nad veliko mošnjo denarja, ki je Novšak ni hotel odpirati kar za vsako idejo »biznisa«. To so posredno že priznali, saj niso nikoli zanikali.

Prav tako ni bilo pomembno, kako verodostojno je negativno mnenje »nekega pravnika Janeza Janše« o vodenju projekta daljnovoda Beričevo–Krško, ki je bilo podlaga za razrešitev direktorja Elesa Milana Jevšenaka. Notranja revizija nepravilnosti ni našla, drugi pravniki tudi ne. Prava revizija projekta pa se je začela šele ta teden.

Treba je bilo najti pravi položaj za Vitoslava Türka, če ga je že koalicija zavrnila kot kandidata za šefa upravljanja kapitalskih naložb države. V dobrem mesecu je v Elesu Türk zamenjal kopico ljudi, menda govori, da so vsi nesposobni. To bo treba še urediti, kajne? Pa so sestavili razpis za novega direktorja, ta pa se konča ravno še v zadnjih dneh odhajajoče vlade in še varnega nadzornega sveta Elesa, ki si je z imenovanjem direktorja, obremenjenega s hudimi očitki računskega sodišča, zapravil ves ugled za prihodnost.

Možnost je odprta, da se Türk, kljub tem očitkom, po razpisu ustoliči na vrh Elesa za štiri leta. Če seveda nova vlada ne bo takoj počistila za prejšnjo. Upati je le, da bolj strokovno.