Dobro jutro: Srečanja in naključja

Ljubljana je mesto srečanj. V tem je drugačna od drugih mest. Ker je verjetnost za naključna srečanja v njej pač večja.

Objavljeno
16. december 2015 19.34
jer*Taktilne oznake za slepe
Vesna Milek
Vesna Milek

Ja, prav tisto, kar nam gre včasih na živce, je njen ljubki privilegij. Sploh kadar je v mestu festival, filmski, glasbeni ali, recimo, knjižni sejem, kjer tuji gosti delujejo kot transfuzija sveže krvi. Po čudnih prepletih se srečujejo ljudje, ki se morajo srečati, in iz teh srečanj nastajajo nove zgodbe. Argentinska pisateljica slovenskega rodu Alejandra Laurencich, filozofa Pascal Bruckner, Jacques Rancière …

Francoski pisatelj in režiser Frédéric Beigbeder je na večerji na francoski ambasadi po tem, ko so čez mizo padle težke politične teme, zabaval omizje s svojimi prigodami o snemanju novega filma, v katerem igra najbolj vroči francoski komik, ki je bil rojen v Novem mestu kot Gašper Pust. Vmes smo se zunaj na terasi z Mathiasom Rambaudom s Francoskega inštituta, Uršulo Cetinski in Lukom Novakom ukvarjali z vprašanjem, kam po večerji odpeljati francoskega gosta, ki velja za »party animal«.

Naj gremo v Siti Teater na zabavo po premieri Divjaka, kjer se bo najverjetneje razveselil srečanja s Katarino Čas, ki je v Scorsesejevem Volku ljubica njegovega prijatelja, francoskega igralca Jeana Dujardina, ki je, naključje, v filmu, posnetem po Beigbederjevi uspešnici 2999SIT, odigral njegov alter ego? Na koncu smo pristali v Pritličju, kjer smo se zaleteli v Marcela Štefančiča Jr.

Kot je rekel Mathias Rambaud, v dvanajstih letih, kar je v Sloveniji, še nikoli ni v mestu srečal voditelja Studia City, Beigbeder je za to potreboval samo nekaj ur. Srečanje dveh hitro mislečih, električnih obsesivcev. Neverjetno je bilo opazovati, kako se človeka, ki se ne poznata, v sekundi ujameta in začneta reševati svet – skozi filme, ki sta jih videla, skozi knjige, ki sta jih prebrala. Vsak od njiju bo drobce srečanja zapisal. Beigbeder v kolumni za Figaro, Štefančič morda v eni od svojih knjig. Ali pa bo to opravila njegova hči, ki je, kakšno naključje, imela intervju z Beigbederjem naslednje jutro.