Tragedija v Parizu: Dobro jutro, žalost

Politika, se zavedaš svoje zgodovinske odgovornosti? Plemeniti glasovi intelekta, kje ste?

Objavljeno
14. november 2015 15.20
SPAIN-FRANCE-ATTACKS
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Mimi Podkrižnik, zunanja politika

Ni se zgodilo daleč v Parizu, zgodilo se je čisto blizu nas, v svobodnem svetu. Tragedija ni samo pariška ali francoska, tragedija je naša, evropska, svetovna. Včeraj v Parizu, jutri nekje drugje ..., kjer koli se zgodi. Tvoja tragedija je vedno tudi moja tragedija. (Kdor verjame, da lahko človeško čuti drugače, naj vsaj v teh trenutkih dostojanstveno molči).

Intuitivna čustva, da drvimo v apokalipso, so morda paranoja kronično prestrašenih, in vendar je signalov, da je treba  dokončno spremeniti smer, dovolj. V Parizu so včeraj doživeli največjo tragedijo po drugi svetovni vojni ...: 128 mrtvih, 180 ranjenih, okrog sto med njimi zelo hudo, šok, prestrašenost, na tisoče strtih življenj, občutja nemoči, žalost.

V tej emocionalno izjemno težki situaciji ni prostora za ciničnost, nihče ne sme biti negativističen, češ, kaj pa se dogaja po vseh drugih apokaliptičnih koncih sveta, kakor tudi ni prostora za nizkotne človeške instinkte. Ne. Nad zlom je mogoče  edinole z dobrim. In dobro pomeni: »solidarno povezati se« – v boju proti Islamistični državi, dokončno lotiti se zla pri koreninah. Prepozno je, in vendar je skrajni čas – prav tako za lasten uvid.

Nujno se je odkrito ozreti v leta, desetletje, tudi desetletja nazaj po bližnjevzhodnih koncih, v Afriko, zlasti Ameriko in še marsikam.

Potrebno bo zaupanje, zaupanje nas vseh drug do drugega, tudi zaupanje v politiko, nacionalno in prav tako v evropsko politiko. Da bi se lahko bojevali »za skupaj«, bomo morali takoj nehati spodkopavati sebe; politično, ekonomsko in družbeno bo treba prenehati najedati Evropo.

Politika, se zavedaš svoje zgodovinske odgovornosti?

Predvsem pa je treba o akcijah in reakcijah končno začeti »razmišljati« z razumom in ne več le čustveno manipulirati z njimi. Plemeniti glasovi intelekta, kje ste? Oglasite se in nam razložite, kar zabičajte, kako je na tej tragični točki katarza že mogoča, če bomo le modro ravnali naprej. V nasprotnem ...

Naj živi Francija, tako bo živela tudi Evropa, ves svobodni svet, in bomo živeli mi vsi. Ali pa nas ne bo več.