Dovolj je!

Novinar Dejan Karba je moral oditi – zato, ker je opravljal svoje delo.

Objavljeno
09. januar 2013 21.22
*rsi* MNENJA/SOBOTNA
Uredniški kolegij Dela
Uredniški kolegij Dela
Kaj takega se v naši medijski hiši še ni zgodilo. Najverjetneje pa sploh še nikoli v vsej dvestoletni zgodovini slovenskega časnikarstva.

Novinar Dela Dejan Karba je po volji uprave podjetja moral oditi – zato, ker je opravljal svoje delo. Informacijo, ki jo je dobil, je neuradno preveril pri svojem viru, vendar se je pokazalo, da ni resnična. In tu se je zgodba zanj končala. Ne pa tudi za nekatere medije dvomljivega slovesa. In tudi ne za upravo Dela.

Ta je s svojo reakcijo pokazala, da bolj zaupa takim medijem kot pa svojim novinarjem. Hitropotezno, robustno, celo agresivno dejanje uprave, kot ga je označil Aktiv novinarjev Dela, je bilo izvedeno mimo vseh ustaljenih procedur in z večkratno kršitvijo zakonov. Uprava je preprosto zahtevala, da Karba takoj gre. Noben novinar s še tako zgrešenim prispevkom ne bi mogel povzročiti ugledu naše hiše tolikšne škode, kot jo je s to potezo povzročila uprava.

Pri tem se ne čuti dolžno novinarjem Dela pojasniti, kaj jo je pri Karbi pravzaprav motilo. Takšne arogance do novinarjev, kot smo ji bili priča na današnjem izsiljenem sestanku s predsednico uprave Marjeto Zevnik, si doslej niso privoščili niti najmočnejši in najvplivnejši ljudje v tej državi. Pa so si privoščili že marsikaj.

Dovolj imamo tega, da se v uredništvu vsak dan sproti trudimo za čim bolj kakovosten in do bralcev prijazen izdelek, uprava pa to prizadevanje sistematično spodjeda in uničuje. In s tem krni predvsem pravico vas, bralcev, do dobre, celovite in preverjene informacije.

V uredništvu Dela izsiljene prekinitve delovnega razmerja ne priznavamo. Za nas je Dejan Karba še vedno novinar Dela. Lastniki pa naj razmislijo, ali res hočejo uničiti medijsko podjetje, ki ga imajo v lasti. S to upravo jim bo to gotovo uspelo.