Ekrani v ogledalu: Svet na Planet TV

Nabor tem, zlasti pa njihovo podajanje je dišalo po Svetu z nekaj Dnevnikove zadržanosti in 24urne bahavosti.

Objavljeno
05. november 2012 22.53
Anuška Delić, Ozadja
Anuška Delić, Ozadja

Dobili smo novo večerno dnevnoinformativno oddajo Danes, ki se je na novi državni (kmalu sicer delno grški) televiziji usidrala med Svetom na Kanalu A in osrednjima informativnima oddajama javne in komercialne televizije, Dnevnikom in 24ur. Ocenjevati novo oddajo na televizijskem programu, ki so ga začeli oddajati sočasno s prvim oddajanjem taiste oddaje, ni hvaležno početje. Toda po danes videnem, lahko že zdaj zapišemo vsaj to, da ta kratka informativna oddaja ni zgolj spustila sidra v časovnem terminu med Svetom na Kanalu A in Dnevnikom oziroma 24ur, ampak bo tako tudi uglašena. Nabor tem, zlasti pa njihovo podajanje je dišalo po Svetu z nekaj Dnevnikove zadržanosti in 24urne bahavosti.

Oddaja Svet na Kanalu A se je zrcalila v populističnih poudarkih, moraliziranju in elementarnem sklepanju. Zadnje denimo ilustrira novinarkin zaključek prispevka o Balkanskem bojevniku in kokainskih poteh: »Tako da droge v resnici nikoli ne zmanjka.« Res?! Ne ga s*at.

Populizem in moraliziranje najlepše ponazori kar prispevek o domnevnem ponarejanju poslanskih podpisov pod referendumski zahtevi v Pozitivni Sloveniji. »Peter Vilfan laže, in to pred kamero,« v offu pove novinar. Poslanec pove, kako je podpisal obe referendumski zahtevi. »Verjel mu ni niti predsednik državnega zbora.« Izjavo Gregorja Viranta razumemo, kot da ne bo delal vnaprejšnjih zaključkov, da pa najbrž ni vse ok. »Na laž ga postavijo njegovi kolegi.« Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer na novinarski konferenci razlaga o praksi podpisovanja s skeniranimi podpisi. Sklep prispevka je kakopak logičen in edini možen: skrbeti nas mora za demokracijo v hramu predstavnikov ljudstva. (Ne pa tudi za korektnost in celovitost novinarskih prispevkov državne televizije.)

Dalje. Bahavost, značilna za 24ur, se je kazala vsaj med enim javljanjem v živo, in sicer o zaprtju poslovalnice Pošte Slovenije v Adlešičih, ki je sledilo prispevku o novi pogruntavščini te državne družbe (pogodbene poštne poslovalnice). Novinarka se je najverjetneje v živo javljala iz Ljubljane in bil je večer. Napovedala je izjavo predstavnika krajevne skupnosti Adlešiči, ki je bila posneta podnevi. Skratka, javljanje v živo zaradi lepšega, kot to lahko spremljamo na komercialki, občasno pa tudi že na javni televiziji. Prav tako v oddaji ni manjkalo grafičnih vložkov (vreme je bilo delno interaktivno), vendar nekateri, na primer zemljevidi rdečih alarmov zaradi poplav, niso bili jasni, drugi pa so se zdeli nepotrebni.

Dnevnikovo zadržanost sta najbolj izžarevala voditelja včerajšnje oddaje Jerca Zajc Šušteršič in Tomaž Bratož, ki sta poskušala »izstopiti« iz voditeljske šole TV Slovenija, a ne preveč učinkovito. Kemije med njima ni bilo zaznati, k čemur je najbrž prispevalo tudi zaspano kadriranje (denimo vztrajni dvoplani). Vendar bo ta zadržanost po nekaj ponovitvah oddaje skoraj gotovo izginila, toliko prej, če se bo naša prognoza značaja nove informativne oddaje izkazala za pravilno.

Skratka, dobili smo še eno infotainment ali lahkonovičarsko oddajo, katere zanesljivi kazalec je bil včeraj prispevek o hipotetičnem terorističnem napadu na konvoj urana v Sloveniji. Bil je tako hipotetičen, da ga je strokovnjak zavrnil kot nekaj, kar lahko vidimo v filmu o Jamesu Bondu. In to kajpak ni ustavilo novinarja Sveta na Planet TV.