Epizoda Maher

Vlada Alenke Bratušek je z zamenjavo Maherja verjetno izgubila pravico do odpustka.

Objavljeno
25. marec 2013 20.26
Posodobljeno
25. marec 2013 21.00
Maher
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Kmalu po tem, ko so se pojavile informacije, da z nepremičnino ministra Igorja Maherja ni vse v najlepšem redu, je postalo očitno, da njegov mandat ne bo dolg. Njemu to v petek sicer še ni bilo povsem jasno, ko je trdil, da ni razlogov za odstop, a so mu kot novincu v politiki čez vikend razložili, da bo s svojim »častnim dejanjem« sebi olajšal življenje, predvsem pa razbremenil stranko in vlado. Nekdo, ki ima težave s črno gradnjo, pač ne more biti minister za prostor. Kot tak sploh ne bi smel postati kandidat.

Zakaj je mandatarka Alenka Bratušek ohranila njegovo ime na ministrskem seznamu pred sredinim glasovanjem o vladi? Glavni razlog za to je verjetno treba iskati v naglici - nova koalicija je očitno želela čim prej skrajšati mandat vlade Janeza Janše, ki je v zadnjih dneh brezvestno kadrovala in s tem dobesedno uzurpirala državo. Maher je tudi član sveta DL, ki je z velikimi težavami potrdil vstop v koalicijo s Pozitivno Slovenijo.
Najkrajši mandat ministra v zgodovini slovenskih vlad ni dobra novica za kredibilnost nove vlade. Nekaj kapitala, ki ga je Alenka Bratušek dobila ob začetku dela, zato vztrajno kopni in le nepreklicni odstop je lahko omejil povečevanje škode. Maherjeva epizoda bo sicer čez teden dni pozabljena zaradi množice bolj pomembnih stvari, vendar povsem pozabljena ne bo. Za njeno sanacijo bo morala poskrbeti zlasti premierka, ki je edina odgovorna za svojo ministrsko ekipo, čeprav je ta plod napornih koalicijskih usklajevanj in izsiljevanj.

Ali novi vladi zaradi te epizode še pripada pravica do odpustka? Naglica ni najboljša popotnica. Najboljši dokaz tega je Janševa vlada, ki se ji je vseskozi mudilo in je ob tem počela strašanske napake.